Гората има нужда от нас, за да не се превърне Добруджа в Сахара

Вижте какво остана от горите и поясите в региона - текстът и снимките са на Синтия Недялкова - гражданин на Добрич с активна позиция в защита на България и природата й

Гората има нужда от нас, за да не се превърне Добруджа в Сахара



Искам да споделя с вас ужаса от видяното и заснетото от мен състояние на горита в регион Варна и Добрич! В неделя се връщахме от Шумен със съпруга ми и реших да снимам сечите в гората край с. Каравелово (Варненска област), с. Стожер и поясите в Добрички регион! Картината е потресаваща! Ще видите сами на снимките! Двете гори - Каравеловска и Стожерска, са свършени! Оставени са няколко дървета в близост до пътя, за да скриват мръсното унищожително дело на секачите и вътре гора няма! Само следи от основата на големи дървета, които са давали нашия въздух, пазили са ни със сенките си от силно слънце, пазили са ни зимата от страшни навявания - така типични за Добруджа! Умъртвена гора! Гора, превърната в кочина! Ние вече живеем в кочината, която сами си създаваме!


След като подминахме тези две гори, дойде ред да снимаме поясите, които също се свършват! Всички знаем ролята на поясите в Добруджа! Ако не са те, вятърът като духне от север, та би спрял чак в горите в пред балкана, както би се случило и със снега! Там се натъкнах на "законна сеч"! Законна, защото, както горският ми обясни, отрязаните дървета са маркирани за сеч! А са маркирани, защото били на 30 години! Сечта отначало ми се видя твърде съмнителна, защото почти целият пояс беше унищожен, а вътре имаше два камиона без регистрационни номера. Поисках разрешителното, но собственикът на дървосекачната фирма ме пита коя съм та да искам такова нещо. На отговора ми, че съм гражданин, който диша от тези дървета, той издаде заканителни звуци и изчезна с джипа си! Дойде горският, който ми показа маркировките, за да ме убеди, че сечта е законна и аз се съгласих, защото нямам какво да кажа! Самият горски се оплака, че е сам и знае какво става в горите, но нищо не може да направи! Представете си, този човек ходи с личния си автомобил през нощта в горите, като ми показа щети от каруци и коне върху автомобила си! Човекът беше безкрайно уморен и съвсем наясно, че нищо не може да направи! Полицията също дойде, защото бях извикала и тях и те също се оплакаха, че понякога ползват лични коли, или даже на стоп се предвижват до места, където има проблеми! На мен ми оставаше да им се извиня за безпокойството, за което в интерес на истината не бяха ми се разсърдили, а напротив, споделиха, че също са против сечите, но и са безсилни! Хора, какво ще правим? Моля ви! Гората има нужда от нас, от нашата помощ също! Апелирам към всички да обмислим мерки, които да дават права на гражданите за контрол и проследяване на сечите, а ние да се активизираме, ако искаме да не се превърнем в САХАРА!