Европейската комисия глобява Румъния заради неизплатени субсидии

Европейската комисия ще глоби Румъния с близо 75 милиона евро заради нередностите в начина, по който е извършила плащанията към земеделците през 2008 г., съобщава румънският вестник "Котидианул". Решението на европейския орган, подписано от еврокомисаря по земеделието Дачиан Чиолош, е изпратено за публикуване в Официалния вестник на Европейския съюз.

Европейската комисия глобява Румъния заради неизплатени субсидии

Властите в Букурещ искат да постигнат разсрочване на глобата за няколко години, отбелязва румънският всекидневник, като обяснява, че прилагането на глобата ще стане чрез удържане на съответната сума от отпусканите от ЕК средства за Румъния през следващите години.


 

Сумите, отпускани на фермерите обаче, няма да бъдат засегнати, тъй като разликата ще бъде покрита от държавния бюджет, отбелязва вестникът. Първоначално ЕК уведоми румънските власти, че ще бъдат глобени с около 100 милиона евро, но след аргументите, приведени от румънска страна, сумата бе намалена с една четвърт. Основният упрек към Румъния се отнася до функционирането на системата за идентификация на земеделските парцели.

 

Извършените проверки са показали, че 30 процента от площите, обявени от земеделците, на практика не съществуват. По-рано ЕК глоби Румъния с други 44,7 милиона евро за плащаният от 2007 г. Тази сума ще се удържи на части през следващите три години. По този начин за първите две години от прилагането на европейските плащания към фермерите Румъния дължи глоби на стойност 120 милиона евро, отбелязва "Котидианул".