89 добруджанци ще си върнат 24 000 лева надвнесен данък

Над 390 хиляди лева е възстановила НАП Добрич на 607 физически лица, които са надвнесли данък върху доходите през данъчната кампания на изминалата 2014 година.

89 добруджанци ще си върнат 24 000 лева надвнесен данък

От началото на 2015 година до средата на март в офиса на НАП Добрич са подадени 89 декларации с надвнесен данък, а възстановените суми на гражданите възлизат на близо 24 хил. лева.



За да бъдат прихванати или възстановени недължимо платени суми за данък върху доходите, трябва физическото лице да е подало годишна данъчна декларация с деклариран надвнесен данък върху доходите. Декларацията трябва да е подадена в  офиса на НАП Добрич по постоянен адрес. Данък ще бъде възстановен, когато в подадената декларация е посочена сумата на надвнесения данък, името на ТБ, банковия код /ВIC/, номера на банковата сметка, трите имена и ЕГН на титуляра. Към декларацията трябва да са приложени също така и служебни бележки за авансово удържан/внесен данък, актуални за отчетната 2014 година.

Надвнесената сума се възстановява с издаването на акт за прихващане или възстановяване, а когато сумата е до 500 лв. и лицето няма задължения за прихващане - с протокол. Сумата се възстановява 30 дни след подаването на годишната данъчна декларация.

При констатиране на несъответствия в подадената декларация, служителите от офиса на НАП в Добрич изпращат съобщение за тяхното отстраняване, като в 14 дневен срок физическото лице трябва да подаде нова декларация.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне. Всички данъци се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва код за вид плащане - 11 00 00 "Данъци и други приходи за централния бюджет".

Всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. по електронен път, ще ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, ако към този момент клиентът няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април дължимия по декларацията данък.