Преслава Пейчева за новото си парче и пробива във Великобритания

Тя е известна, красива, умна, амбициозна и е от Добрич. Тя е поп певицата Преслава Пейчева. Изявява се на професионалната сцена от 14-годишна възраст, след като започва да развива таланта си при вокалния педагог от Добрич Милена Пеева. Името на Преслава добива популярност след участието й в първото издание на Music Idol в България през 2007 г., стигайки до финала. Изпълнението й на израелската класика Horchat Hai Caliptus (Евкалиптова гора) във формата, впечатлява не само българската публика, но добива и световна популярност и е високо оценено лично от авторката на песента Наоми Шемер. В интервю за израелската преса Шемер определя изпълнението на Преслава като най-впечатляващото от чуждестранен изпълнител. През миналата година Преслава имаше успешен проект във Великобритания, скоро предстоят два нови с британския лейбъл Соулфул Еволюшън. Певицата съвсем наскоро представи и видео към новия й сингъл „Ти“. Автор на текста на баладата е изпълнителят Любо Киров, а музиката е съвместно дело на Любо с композитора и пианист Ясен Велчев (Акага, ТЕ). Песента е създадена от тях още в зараждането на група ТЕ, но не е била популяризирана. Сега Преслава й дава изцяло нов живот със своя версия и различен аранжимент на Ясен Велчев. С новия си сингъл певицата се осмелява да разкрие една още по-емоционална и различна Преслава. Ето какво сподели тя в интервю за Добрич Онлайн:

Преслава Пейчева за новото си парче и пробива във Великобритания

1. Защо се насочи именно към музикалната кариера? Ако не беше станала певица, каква щеше да бъдеш?
Непрекъснато  съм усещала с малкото си детско сърце, че ще се занимавам с това. Гледах и слушах запленена и съсредоточена любимите певци по радио и телевизия. Когато можех да остана сама, защото нашите са на работа или съм при бабите и дядовците, започваше моята „сценична” изява. Дезодорант, молив или кабел от ютия, колан от гардероба на майка ми - това беше въображаемият микрофон. Гримирах се с червило и молив, и каквото там още си харесам от гардероба на майка ми. Пред огледалото танци и песни, каквото съм дочула отнякъде, ако не е на български, на някакъв измислен английски език. После уж старателно изтривам всичко от лицето, но една майка от далече вижда „изтритото”. Следва мъмрене или наказание да не изляза на улицата с децата, ако съм си изтрила червилото в новата ми лятна рокля. При нейните родители прекарвах много ваканции. И там имаше грамофон и много плочи, които тайно слушах. Не ми разрешаваха много да ги пипам, за да не ги надраскам или повредя. Слушах много разнообразна музика – от Бийтълс, Лили Иванова, ФСБ до Георги Христов, Кристина и Орлин, АББА, Майкъл Джексън и много други. След години дойде и първият касетофон със CD – Боже, какъв кеф! Подарък за рождения ден, на който изтрих копчетата от ползване. Беше такава ценност за мен и много го пазех от малката си непослушна сестра. Е, захласвах се и по актрисите и топ моделите от списанията, но пеенето винаги е било на първо място. В тинейджърските ми години за касети, дискове и плакати давах всичките си джобни от закуски. Тетрадките ми на последните страници бяха изписани с текстове на любимите хитове за момента. Имах много отсъствия заради репетиции или концерт... Такава е историята.



2. Кой е човекът, който винаги те е подкрепял в музикалната кариера?
Повечето ми  близки и роднини виждаха и усещаха, че съм музикална. От рода на баща ми са гласовитите и все на събирания пееха някакви стари народни песни. Караха ме нещо да изпея и потанцувам. Имам по-голяма братовчетка, която също се казва Преслава. Като деца с нея прекарвахме доста време и тя редовно ме записваше на касетофона, като любими в мое изпълнение й бяха „Мила мамо” и „Учителко, любима” на Роси Кирилова. Никога обаче няма да забравя първата ми среща с моя вокален педагог - Милена Пеева, бях вече в подготвителен клас. Определено тя беше тази първа голяма подкрепа и насока в музиката. Не само в музикалната кариера, а във всичко. Голям приятел!

3. Защо стана вокалист на група "ТЕ", а не предпочете соловата кариера?
Аз не мисля, че моята кариера не е солова, напротив. Просто имам щастието и привилегията да работя винаги, когато мога и с музикантите от групата. Това е една огромна провокация и школа за всеки изпълнител! Такова нещо не се отказва с лека ръка, щом ти е предложено веднъж! Защото  това са музиканти, търсени и от световни звезди, от висока класа. На този етап в групата сме кръг от приятели, които винаги се събират да работят заедно, когато могат. Но в България условия няма и един певец не може да ограничи изявите си сред хора или записите на песните си само, ако са с цялата група. Технически и финансово е невъзможно, колкото и да му се иска на човек. Всеки от нас е свободен изпълнител и те, като музиканти, свирят с различни хора и в други проекти. Така е по цял свят.


4. Кога и кой те вдъхновява да твориш?
Човек, който има даденост  да пише песни за себе си или другите, се вдъхновява от всичко! Формули и правила от кой и какво няма за тази работа. От любовта, от радостите или разочарованието, от всичко се вдъхновяваш. И когато идеята дойде в главата ти - записваш я веднага, за да не излети. Понякога е само мелодия, друг път  са няколко думи, или и двете. Понякога пък изпяваш нечий друг текст, който ти е харесал и така се случват песните.

5. Ти си оценена и зад граница. Ако ти отправят достатъчно примамливо професионално предложение за работа в чужбина, би ли напуснала България?
Нещата, ако стигнат до такова ниво, че трябва да живея другаде - ще го направя вероятно. Всеки артист се стреми да пробива извън границите на страната си.

6. В коя песен на група "ТЕ" намираш собственото си АЗ?
Обичам всичките си авторски песни, защото всяка една си има своята история. Целият ми албум „Като нея” с ТЕ, чиято музика е на Ясен почти изцяло, по текстове на няколко автора, които пишеха за мен... „Като нея” взе наградата на БГ Радио за албум през тази година. Важни за мен са песните, които аз съм написала, защото знам как и защо са се случили. Но определено най-личното, най-интимното ми парче е „Обичай ме”. В него си поплаках!


7. Как разпускаш след тежък работен ден?
Пътуване, контакти, срещи и адреналин, творчески процес. Не мога да определя дните като тежки  в тази професия. Но да, свързано е с много работа и дисциплина, за да се доказваш непрекъснато. Заради гласа трябва добро наспиване, все някаква хигиена трябва да спазваш, ако искаш да му се радваш по-дълго време. В някои случаи трябва просто да си сам на тишина и да мълчиш. Така разпускаш.

8. Кой е следващият проект с твое участие?
Преди броени дни излезе новият ми сингъл и видео. Песента се казва „Ти” и нейни автори са Любо Киров и Ясен Велчев. Това е едно парче, написано още в зараждането на група ТЕ, на което аз давам нов живот. От доста време исках да запиша своята версия. И се радвам, че се случи! В същото време очаквам да излезе и вторият ми сингъл за Британския лейбъл за клубна музика, с който работя. Отново авторско парче, което харесаха и записах в английски вариант. Освен това същия този лейбъл ще продължи и това лято да издава ремикси на диджеи от различни страни на „Среднощни хора” (Midnight  people). Там го харесват изключително много и го наричат летен химн. Благодарна съм, че ми се случват всички тези неща! И най-вече съм благодарна на всичките ми приятели - музикантите и не само, на всички, с които работя и са част от това. Защото заслугата не е само моя.

9. Ако разполагаш с няколко седмици свободно време, какво би правила?
Щом седмиците са няколко вариантите да помечтая са много! Например бих посетила Австралия. Това ми е една от мечтите! След това Рио, цялата Латинска Америка за един концерт на Луис Мигел например!