Миглена от NNS Crew: Хип-хопът и работата с деца са голямата ми страст

Миглена Георгиева е създател и хореограф на популярната танцува група от Добрич NNS Crew. За нея хип-хопът е страст, тръпка, шанс да изрази собственото си Аз. Меги не се отказва лесно, макар препятствията да не са били едно и две. Обожава работата си, особено удовлетворение й носят заниманията с малките дечица.

Миглена от NNS Crew: Хип-хопът и работата с деца са голямата ми страст

От кога се занимавате с танци? А от кога те са ваша професия?
Хип-хоп танците станаха моя страст още когато доктор Албан направи своите силни и неумиращи и днес хитове. 


Тогава бяхме деца и нямаше специалисти в хип-хоп танците в България.

Работихме сами, както се казва по детски, и показвахме желанието си и уменията си в училищните концерти.

Разбира се това беше нещо непрофесионално, нещо нестабилно и по-скоро всички го приемаха все едно това е момент в живота ми, в който всяко дете иска да бъде звезда, независимо в каква насока.

На моменти дори аз поставях това под съмнение и съм се откъсвала от танците за доста дълъг период от време.

Когато завърших, реших, че е крайно време да сложа сериозното начало на това, което съм обичала да правя още от малка. Така създадох NNS Crew.
 
На каква възраст са вашите възпитаници от NNS Crew?
От 7 до 30-годишна възраст

Кое е най-вълнуващото участие досега в кариерата ви на хореограф?
"България търси талант", Световното в Полша, филмът "Живи легенди".


Какви качества трябва да притежава човек, за да се включи във вашата група?
Желание, хъс и любов към музиката.


Какви награди, грамоти и купи притежава NNS Crew?
Много са и ще пропусна поне половината, ако трябва да ги изброя. Четири години подред ставахме отбор на България по критерии на българска спортна танцова федерация. Бяхме финалисти на "България търси талант".  Участвахме в клип на български рап изпълнител. Имаме награди и от международни състезания.


Какво се крие зад наименованието NNS Crew?
New Natural Style - нов естествен/натурален стил. Няма нищо общо с така модерното направление сега в хип-хоп културата New Style. Когато създавахме името, това направление не съществуваше.


Какви са вашите цели като хореограф?
Моите цели са да поддържам отбора си, независимо дали имам 5 или 50 танцьора. Искам танцьорите ми да идват с желание в залата и да не го приемат като задължение. Всеки, който е бил и е все още в отбора знае, че аз не се моля и не убеждавам никой  да стане част от NNS Crew. За мен е най-важно самият човек да почувства, че има място там и има желание да се труди редом с другите. Има моменти, в които подрастващите тинейджъри решават, че вече не им е интересно и смятат, че всеки един момент трябва да бъде звезден миг, увенчан с овации. Искам да накарам тези младежи да разберат, че животът е борба и колкото са хубавите, толкова са и разочароващите моменти, но това не трябва да те отказва от живота или от страстта ти. Напротив, трябва да застанем един до друг и да се борим заедно с проблема. Не всички разбират това и често, разочаровани от състезание или нещо друго, по-чувствителните танцьори се поддават на емоцията и се отказват. Най-трудно е, когато талантът избере да се откаже, заради нетолерантно отношение на съдии, жури и др. В случая се опитвам да посъветвам и окуража своите кадри с това, че светът и развитието на даден танцьор не започва и не свършва с това събитие и трябва да се справяме с лошите моменти заедно, а не да подвиваме опашка и да бягаме от проблема. 


Лесно ли се работи с деца?
Понякога е доста натоварващо психически, защото всички са с различни характери, а и възрастовата разлика оказва влияние. Харесва ми да работя с деца, защото те са хората, които сега изграждат себе си като характери, умения и амбиции. Харесваме ми шанса, който ми позволява да им помагам във формирането на личността им. Надявам се да им влияя положително и с удоволствие бих помогнала на всеки един от отбора и в личен план, освен в професионален. 


Защо се спряхте именно на хип-хоп танците?
Хип-хопът е стилът, с който мога да изразя всички мои емоционални моменти - от любов до болка. Тежкият ритъм буквално блъска в сърцето ми - това са точните думи, с които мога да опиша чувството. Културата като цяло ми е харесвала още от дете - начин на обличане, дръзко и уверено отношение, нахъсаност, борба... Всичко това ме изгради като характер.  


Колко танцьори са минали досега през вашата школа? Кой от тях успя да се реализира успешно в професионален план?
Мисля, че към 200, може би дори 250 танцьора. Както вече казах, за мен не е най-важна бройката, а желанието на тези, които са в залата. Не превръщам танците само и единствено в бизнес. Ако се стигне до там, то значи съм загубила всичко. Напоследък наблюдавам, че младежите предпочитат да стоят по цял ден в кафетата през свободното си време, вместо да спортуват и се надявам това да се промени. Работя и с деца в риск. Много такива талантливи деца са били част от NNS Crew. Благодарение на такива като тях, отборът е получавал големи награди. Никога не съм подбирала и деляла децата си според социалното им положение и смятам, че това е основната грешка на другите. NNS Crew стана част от успешния и така нашумял филм "Живи легенди" на Ники Илиев и Саня Борисова. Имахме една главна роля във филма, а отборът ни участваше основно в сцените на плажният бар. Докато снимахме бяхме адски изтощени. Снимките бяха по 13 часа на ден, но когато проектът завърши, всички бяхме удовлетворени. Някои от момичетата и момчетата работят като танцьори - аниматори лятото, други правят танцови шоута. От 4-5 години всяка Нова година работим, като изнасяме шоу програми. Когато го правиш със сърцето си, това никога не ти тежи - напротив, ставаш част от празненството.