МЗХ изготви наръчник с нови изисквания за директните плащания

Министерството на земеделието и храните изготви Наръчник за подпомагане на земеделските стопани при кандидатстването им за директни плащания за кампания 2015 година.

МЗХ изготви наръчник с нови изисквания за директните плащания

В него са разписани основните акценти по схемите, както и условията, на които трябва да отговорят стопаните. Наръчникът ще може да бъде получен в съответните общински земеделски служби, както и да бъде свален от интернет страницата на Министерството.


За тазгодишната кампания е необходимо бенефициентите да отговарят на условията определени за активен фермер, както и да са регистрирани като земеделски стопани по Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители в Областната дирекция "Земеделие".

Друга новост е, че стопаните ще могат да очертават и заявяват за подпомагане площи в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) само след като са регистрирали предварително в общинските служби по земеделие правните основания за ползване. Очертаването на площи над регистрирания с правни основания размер няма да бъде възможен. И през тази година Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) е основната схема за подпомагане с директни плащания.

Плащанията по СЕПП се намаляват с 5% за частта от субсидията, която надвишава левовата равностойност на сумата от 150 000 евро и със 100% за сумите, които надвишават стойността от 300 000 евро за съответната година. Земеделските стопани ще могат да приспадат свързаните със селскостопанска дейност възнаграждения за труд, които реално са изплатени от тях през предходната година, включително данъците и вноските за социално осигуряване, свързани с трудовата заетост.


През настоящата кампания отново ще се прилага и Схемата за преразпределително плащане, по която земеделски стопани ще получават допълнителни средства за площи до 30 ха. По-големите стопанства могат да кандидатстват за допълнителни субсидии само за първите 30 ха. При попълване на заявлението, бенефициентът задължително трябва да отбележи, че желае да участва по Схемата.

Новост в кампания 2015 г. са така наречените зелени директни плащания. Те ще се получават за изпълнение на екологични изисквания, но площите, за които ще се предоставя подпомагането, е необходимо да са допустими за подпомагане по СЕПП. Право на зелено плащане имат стопаните с обработваеми земи, трайни насаждения и постоянно затревени площи, които изпълняват изискванията за разнообразяване (диверсификация) на културите, запазване на постоянно затревени площи или поддържане на 5% от обработваемата земя като екологично насочени площи. При заявяване на ползваните площи в ИСАК, земеделските стопани ще имат възможност във всеки момент да проверяват дали спазват приложимите за стопанството им изисквания за зелени директни плащания или попадат в изключения, при които не се изисква спазването им. Калкулатор за зелени плащания е публикуван на електронната страница на Държавен фонд „Земеделие“.

Схемата за млади земеделски стопани също ще се прилага за първи път през 2015 година, като подпомагането ще бъде на годишна база. Плащането по Схемата ще бъде надбавка в размер от 25% от плащането на хектар по СЕПП. Допустими за бенефициенти по нея са само кандидатите, които са на възраст до 40 години. Така в кампания 2015 г. могат да участват родените през 1975 г. или след това. Друго условие, на което е необходимо да отговарят кандидатът е, че стопанството трябва да е създадено не повече от пет години преди кандидатстването. Средствата по Схемата за подпомагане на дребни земеделски стопанства ще бъдат изплащани ежегодно и индивидуално за всеки отделен бенефициент в зависимост от заявените схеми, като те няма да надвишават 1 250 евро, а плащанията в размер до 500 евро се закръглят на 500 евро.


В ръководството на МЗХ са описани и схемите за подпомагане на земеделските стопани за селскостопански животни, като за тях са предвидени средства в размер на над 107 млн. евро. По схемите ще могат да кандидатстват собствениците на крави (млечни и месодайни и под селекционен контрол), на овце и кози-майки (и под селекционен контрол и обвързано с производството), биволи (обвързано с производството) и говеда (необвързана с производството).

За производителите на плодове и зеленчуци, включително и в оранжерии са предвидени малко над 40,5 млн. евро. В наръчника са описани и схемите за кандидатстване на земеделските стопани отглеждащи протеинови култури, тези отглеждащи памук, както и на преходната национална помощ.