Рекордно високи ренти вдигнаха цената на земята в Добричко

В сравнение с миналата година декар обработваема земя е поскъпнал със 100-150 лева.

Рекордно високи ренти вдигнаха цената на земята в Добричко
Рекордно високи ренти, които арендатори и земеделски кооперации в Добричко дават на собствениците на земя, вдигнаха цената на чернозема, съобщиха от Регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти, предаде БТА. В сравнение с миналата година декар обработваема земя е поскъпнал със 100-150 лева. В отделни землища в началото на 2011 г. цената на декар се е покачила дори с 200 лева. В региона вече трудно се намират големи парцели дори по 50 декара, обичайно се продават по 15-20 до 40 декара.

За първи път притежателите на земеделски парцели получават толкова висока рента. След благодатната селскостопанска година с високи добиви и изкупни цени на продукцията в Каварненско масово взеха по 50 лева, в Балчик - по 55-60 лева рента за декар, посочва управителят на фирма "Имоти консулт" Диана Кацарова. По думите й рентата става ключов фактор при определяне цената на земята.

Ако преди години арендатори правеха каквото си искат, сега са притиснати да възмездяват собствениците, защото натрупат ли задължения, няма да получат евросубсидии, коментират брокери. В някои райони до края на март стопаните са получили дори на два пъти рента. Земеделска кооперация "Черно море" в Балчик, която е сред лидерите в селскостопанското производство, е раздала на собствениците на дялов капитал по над 100 лева за декар, посочват от агенции за недвижими имоти.

Кандидат-купувачите на земеделска земя първо и най-често питат каква рента са взели собствениците през предходната година. Тази пролет декар чернозем в община Балчик, където търсенето е най-голямо, достигна 700-850 лева. Има отделни сделки и за 900 лева за по-големи парцели край селата Царичино, Соколово, Сенокос, посочва председателят на регионалното сдружение Павлина Тодорова, цитирана от БТА.