137 години от Освобождението на България отбелязаха добричлии

Стотици добричлии се стекоха на паметника на хан Аспарух, за да отдадат почит към жертвите в Руско-турската освободителна война, въпреки дъждовното време.

137 години от Освобождението на България отбелязаха добричлии



Тихо и без фанфари младежи положиха цветя на Костницата на загиналите руски воини, на няколко метра северозападно от паметника на Аспарух.


На тържеството присъстваха кметът на Добрич Детелина Николова, народните представители Румен Иванов, Живко Мартинов и Валентин Николов, Сергей Симеонов – консул-съветник и Вадим Кабаев – консул в Генералното консулство на Руската федерация във Варна, капитан I ранг Георги Георгиев – командир на пункт за базиране и представителна рота на Военноморската база във Варна, председателят на ОбС Добрич Ангел Табаков, областният управител д-р Маргарита Новоселска, членове на нейния и на кметския екип, съветници, почетни граждани, представители на обществени организации.



На 3-ти март преди 137 години българският народ достига свой връх и отново се връща в историята като почти цяла и единна нация и държава, каза в словото си кметът Детелина Николова. Този ден има за цел да припомни отново кои сме и по какъв път сме стигнали дотук. 3-ти март е ден на българската памет… денят, в който народът ни стои на колене пред подвига на руските войници, румънските и финските воини, български опълченци, апостолите на българската свобода и всички, които със своята саможертва вградиха живота си в олтара на свободата.



Николова призова присъстващите да преклонят глави пред подвига на загиналите с признателност: Поклон пред всички страдалци, загинали за свободата на България, каза тя и честити националния празник на добруджанци.





Ритуалът продължи с едноминутно мълчание, издигане на знамената на България, Европейския съюз и Добруджа и полагане на венци на паметника на хан Аспарух.