Развитието на социалните услуги в областта беше обсъдено в работна среща

Представителите на общини накратко представиха постигнатите резултати през 2014 г., както и готовността за разкриване на нови социални услуги през 2015 г.

Развитието на социалните услуги в областта беше обсъдено в работна среща

Изразено бе опасение от "свиване" на услугите, защото дофинансирането от страна на общините е много голямо. Споделени бяха срещани трудности при изпълнението на проекта "За социално включване", изпълняван от общините Добрич, Добричка, Генерал Тошево и Крушари. В тази връзка зам.-областният управител Йордан Йорданов поиска допълнителна информация и заяви подкрепа и съдействие от страна на Областна администрация.



Звеното за мониторинг и оценка на Стратегията се запозна с Областния план за действие за реформа на услугите за закрила на детето (2015 - 2019 г.), изготвен от Фондация Лумос.

Координаторът на фондацията за Добрич Снежана Ванкова посочи, че Планът е в синхрон с Областната стратегия за развитие на социалните услуги. Той е разработен задълбочено въз основа на осъществения Стратегически преглед на системата за грижа за уязвимите деца, реализиран с участието на общините, институциите и услугите в област Добрич. Анализът стъпва на детайлно проучване.

Той предлага подобряване на съществуващите услуги, както и развитие на нови социални услуги в общността. Дългосрочното планиране е важно, подчертаха участниците в срещата, но, ключов въпрос е да има устойчиви правила, добра координация и комуникация, както на централно ниво, така и между всички участници в процеса.