Майките в Добрич на протест - НОИ ги търси за хиляди левове майчинство

Подписка срещу принудителното връщане на майчинството се събира в Добрич. Близо 200 човека вече са се подписали в нея. 24 майки пък вчера внесаха жалба в Комисията за защита от дискриманация (КЗД) в Добрич.

Майките в Добрич на протест - НОИ ги търси за хиляди левове майчинство

Майките, които са дали децата си на детска ясла преди навършването на 2 години, независимо че не са започнали работа, сега трябва да връщат стотици, а в някои случаи дори хиляди левове на държавата.


 

Силвия Тачева разказа, че от нея НОИ търси 530 лв. От тях лихвата е 100 лв. Сумите са от 2009 и 2010 г.

 

Светлана Андонова пък има да връща над 2 500 лева. Главницата е 1 300, почти толкова вече са и лихвите, които се трупат от 2006 година. Двете разясниха, че други майки от Добрич имат да връщат дори още по-крупни суми. 

 

Държавата си търси сумите с 20% лихва на година, оплакаха се в нашата редакция майките.

 

Те имат желание да организират протест в Добрич.

 

Събраните в нашия град подписи, заедно с всички останали в страната, ще бъдат внесени в Народното събрание. В подписката се казва: "Държавата в лицето на НОИ воюва срещу хиляди български семейства, принуждавайки ги да върнат изплатеното им обезщетение за отглеждане на малко дете до 2 годишна възраст с огромни лихви, само защото са записали децата си в детски ясли. НОИ начислява лихва за години назад, която в голяма част от случаите достига размера на дължимата сума. Така тя се оказва непосилна за българските майки и последващите действия на НОИ са запор на заплати и имущество."

 

Подписаните заявяват, че се противопоставят на тези действия на НОИ и призовават за отмяна на принудителното връщане на майчинството.

 

Други потърпевши майки от Добрич, които искат да подкрепят кампанията, могат да се свържат с инициаторките във фейсбук групата "Майките в Добрич".