Добричко училище се включва в кампанията "Куче от станиол"

СОУ "Димитър Талев" се включва в инициативата за подкрепа на хора с увреждания.

Добричко училище се включва в кампанията "Куче от станиол"

Учениците от СОУ "Димитър Талев" - Добрич се присъединяват към инициативата на Фондация "Очи на четири лапи", наречена "Куче от станиол". Идеята на кампанията е в България да навлезе европейската практика на обществени места да има специално обозначени кутии, в които да се изхвърлят употребявани битови отпадъци от станиол, които могат да се рециклират. Целта е средствата от рециклирането да се даряват по сметка на Фондацията в полза на обучението на кучета водачи на слепи хора. Дипломираните кучета водачи, които са на разположение 24 часа в денонощието, със своите специални умения могат да спасят стотици слепи хора от изолация.


Учители и ученици в  СОУ "Димитър Талев" работят заедно, за да повишат своята чувствителност и информираност към проблемите на  хората с увреждания.

Не за пръв път талевци привличат вниманието на обществеността към въпросите за толерантността и приемането на различните. На 3 декември 2014 г. се проведе инициативата "Играя, съобразявам, толерантен съм" по повод Международния ден на хората с увреждания. Логопедът Павлета Димитрова и ресурсният учител Жечка Жечева представиха на учениците от първите класове образователни игри за формиране на социални умения и толерантност, необходими при общуването с хора с увреждания. Децата играха от сърце, отговаряха на въпросите как ще помогнат на човек с нарушено зрение, какво биха направили ако не чуват, как ще нарисуват слънце, ако ръчичката им не се движи добре. Беше разяснено какво да направят при среща с хора с увреждания и какъв начин за комуникация да използват. Проведеният урок по човечност получи широк отзвук в национален мащаб - информация по темата беше качена в бюлетина на учителите новатори.