Шабла, Българево и Рилци с най-добри добруджански вина, премениха Анджелина Джоли като добруджанско девойче

59 гроздови еликсира се бориха за наградите в Празника на добруджанското вино във Варна.

Шабла, Българево и Рилци с най-добри добруджански вина, премениха Анджелина Джоли като добруджанско девойче



За трета поредна година Празникът на добруджанското вино събра на Пазара на Мол Варна майстори и почитатели на домашното вино.


Стотици гости се събраха край фонтана в търговския център, за да опитат гроздовите еликсири на майсторите от Североизточна България, да се насладят на песните и танците на фолклорните групи от Добрич, Шабла, Дуранкулак, Българево, Видно, Балчик, Звездица и Ботево, да разгледат етнографските кътове и да опитат от типичните гозби на Добруджа, които бяха подредили самодейците.


Наред с автентичните предмети от бита, погледите събираше чаровната усмивка на Анджелина Джоли, пременена от местни зевзеци с носия като истинско добруджанско девойче.


Повече от четири часа пазарът ехтеше от звънките гласове на певците, ритмите на хората, които извиваха фолклорните изпълнители и публиката, и от наздравиците на гостите, които се наслаждаваха на домашното вино.


През това време журито от Българската асоциация на професионалните сомелиери прецизно отсяваше по аромат, вкус и пивкост 59-те еликсира, които се състезаваха в конкурса, за да излъчи най-добрите сред тях. Надпреварата беше в две категории: за типични сортове от Добруджа - омие уно, липа, бял и червен зайбер, арджилян, кондел, басарбянка, жълт и бял нохан, и за недобруджански сортове.


На финала на празника бяха раздадени и наградите. Приз за най-автентичен етнографски кът организаторите от „Добруджанска Зимница“ присъдиха на читалище „Надежда 1941“ в каварненското село Видно, а ето при кого отидоха купите на победителите в конкурса за домашно вино:

Категория „Добруджански сортове“:

Първо място – Стойчо Захов от Шабла – бяло вино, сорт кондел;

Второ място – Панайот Петров от Българево – червено вино от букет сортове;

Трето място – Димитър Иванов от Добрич, Рилци – червено вино от букет сортове.

Категория „Недобруджански сортове“:

Първо място – Данаил Дамянов от Варна – розе, сорт сира;

Второ място – Димитър Велчев от Венчан – червено вино, сортове мерло и каберне;

Трето място – отново Данаил Дамянов от Варна - бяло вино, сорт совиньон блан.

Наградата на публиката грабна червеното вино на Стефан Милев от Тюленово, а с наградата на „Добруджанска Зимница“ бе отличен Недялко Йорданов от Казашко за вино от сортовете зайбер и липа.