Празник на добруджанското вино ще се проведе днес във Варна

Днес (неделя) Мол Варна отново събира майстори и почитатели на домашното добруджанско вино. Празникът е организиран от "Добруджанска зимница", а домакин на фестивала, който започва в 12 часа, по традиция ще бъде Пазарът на Мол Варна.

Празник на добруджанското вино ще се проведе днес във Варна

В атрактивното събитие ще участват читалища от различни краища на Добруджа, а над 50 производители ще представят региона с прочутото домашно добруджанско вино и фолклорна програма.



Край фонтана свои кътове с етнографски експонати от родните си места ще подредят читалище „Пробуда 1939“ от добричкия квартал „Рилци“, шабленското „Зора 1894“, дуранкулашкото „Дружба 1898“, читалищата от община Каварна „Народен будител 1940“ в с. Българево и „Надежда 1941“ в с. Видно, Дружеството на военноинвалидите в Балчик.

Регион Варна ще бъде представен от читалищата в с. Звездица „Димо Цонков 1927“ и в с. Ботево „Бъдеще 1924“.

Партньор на инициативата е Българската асоциация на професионалните сомелиери. Авторитетно жури от лицензирани енолози и сомелиери ще отличи производителите, представили най-качественото бяло и червено вино. То трябва да е произведено в домашни условия от грозде, отгледано в лозя от района на Добруджа, и сортове, характерни за региона - омие уно, липа, бял и червен зайбер, арджилян, кондел, басарбянка, жълт и бял нохан. Тази година в състезанието ще могат да се включат и вина от недобруджански сортове, които ще бъдат оценявани в отделна категория. В надпреварата на гроздовите еликсири от реколта 2014 за първи път ще участват и индивидуални участници - винопроизводители от областите Варна, Добрич и Силистра.

Празничната програма предвижда безплатна дегустации на десетки литри домашно добруджанско вино, анимация с участници и публика, живи етнографски кътове, фолклорни изпълнения, представящи автентични народни песни и обичаи, свързани с лозята и виното, награди за победителите и грамоти за всички участници.