Степента на атомната криза в Япония стигна чернобилската

Властите в Япония повишиха оценката за атомната криза в АЕЦ "Фукушима-1" до максималната седма степен, като с това инцидентът според експертите се изравнява с трагедията в Чернобил през 1986г.

Степента на атомната криза в Япония стигна чернобилската
Японските власти повишиха оценката си за атомната криза в АЕЦ "Фукушима-1" до максималната седма степен по международната скала, позовавайки се на японската агенция за атомна безопасност.

С това инцидентът в японската атомна електроцентрала се изравни с инцидента в "Чернобил" през 1986 година, който е най-лошият атомен инцидент в човешката история в мирно време.

Официални представители заявиха, че е трудно да се изчисли колко радиация е била отделена от АЕЦ "Фукушима-1", но наличните изчисления показват нива, равнозначни на седма степен.

"Изтичането на радиация не е спряло напълно и нашите притеснения са, че в крайна сметка може да надхвърли Чернобилското", заяви представител на ТЕПКО. В момента радиацията в района около Фукушима-1 съставлява около 10% от количеството открито около Чернобил след ядрената катастрофа през 1986 г.