Съветници блокират работата на МИГ Добричка

Искането за временен безлихвен заем в размер на 60 000 лева от общинския бюджет отпадна от дневния ред още в началото на заседанието на ОбС на община Добричка днес, въпреки, че преди седмица бюджетната комисия го одобри единодушно. Средствата са необходими за нормалната работа на Местната инициативна група до получаването на последния транш от Държавен фонд „Земеделие“.

Съветници блокират работата на МИГ Добричка

 



Още в началото на заседанието днес обаче, д-р Даниела Йорданова предложи отлагане на докладната за отпускане на безлихвен заем на МИГ Добричка и разглеждането й след бюджетното заседание на ОбС. Тя заяви, че на този етап е най-удачно да се видят параметрите на бюджета и тогава докладната отново да бъде внесена за разглеждане. „На този етап има друга алтернатива за осъществяване на дейността на МИГ-а“, каза още Йорданова въпреки, че призна, че Местната инициативна група се е доказала в своята работа през годините. Не стана ясно каква „алтернатива“ има предвид общинската съветничка.


Славка Петрова изрази смущението си, че не вносителят, а Даниела Йорданова оттегля докладната, каквато е практиката на ОбС Добричка, макар, че е допустимо. Според нея ако исканата сума е за подготовка на Стратегията за развитие на общината за следващия период, по мярката, която предстои да бъде отворена, то би следвало предложението да се приеме. Петрова подчерта, че искането е за безлихвен заем, а не за разход, затова е нелогично да се обвързва с гласуването на новия бюджет на общината.


Димитър Чернев предложи преди да се вземе решение дали точката да влезе в дневния ред, да бъде изслушана Надежда Василева, дали това няма да засегне работата й, като попречи на проекти, които са в процес на изпълнение. Той припомни, че местният парламент веднъж вече е отпуснал безлихвен заем на МИГ-а за закупуване на лек автомобил, а видно от докладната и добре се справя с работата си. „Единствените инфраструктурни проекти в общината се извършват единствено чрез МИГ-а, общината няма други инфраструктурни проекти“, подчерта той и заяви, че отлагането на решението е неуместно от тази гледна точка. На Надежда Василева не беше дадена думата да защити искането си.

Нелогично прозвуча предложението на д-р Йорданова за оттегляне на докладната, още повече, че сравнителният анализ на резултатността на 35-те местни инициативни групи в страната, към края на м.г., отрежда водеща позиция на МИГ Добричка не само по брой успешни проекти, но и по размер на финансиране.

В залата днес имаше и много разочаровани бенефициенти. 17 техни проекта очакват изпълнение за 1,5 млн. лв. 12 са общинските, за 1,06 млн. лв. Две читалища чакат своите 15 хил. лв. Общата сума на субсидията, която трябва да бъде получена е 2,076 млн. лв.


Съветниците обаче, гласуваха докладната да бъде отложена за следващо заседание, след приемане на бюджета, с 14 гласа „за“, 4 „против“ и 2 „въздържал се“. Това ще блокира работата на МИГ-а за неопределено време.

Пред нас изпълнителният директор на МИГ Добричка - Надежда Василева изрази основателните си притеснения за работата и бъдещето на организацията. Ако сдружението не бъде подпомогнато с този безлихвен заем, екипът не вижда изход от ситуацията. На основание договора, сключен с МЗХ и ДФЗ, при евентуална невъзможност МИГ да изпълнява ангажиментите си е напълно реално да има санкции от страна на ДФЗ или Управляващия орган за неизпълнението му.

Най-неприятното в създалата се ситуация е внасяне на политически елементи в една деполитизирана и надпартийна организация. Силно засегнати ще бъдат и частните бенефициенти, а така също и Общината като най-големия бенефициент на МИГ-а във връзка с изпълнението и отчитането на проектите им. Над два милиона лева субсидии предстои да бъдат възстановени още от бюджета на Стратегията и екипа на МИГ-а са хората, които работят активно съвместно с бенефициентите за получаването на тези средства в пълния им размер. Василева изрази надежда за разумно отношение от страна на местния парламент към внесената от нея докладна и вярва, че ще бъдат предприети адекватни действия за одобрението й.