Изплащат обезщетенията на стопаните в районите с шап

Изплащат обезщетенията на стопаните в районите с шап
Животновъдите, на които са били наложени ограничителни мерки, ще бъдат компенсирани за всяко животно за периода от месец януари до настоящия момент
От днес започва изплащането на обезщетенията на хората, чиито животни бяха унищожени заради открита зараза с вируса на шап. Тази седмица ще започне и изплащането на компенсациите на животновъдите, чиито животни са били на оборно отглеждане.

Новите 5 села, засегнати от болестта, са в района на Средец и се намират в 10-километровата зона, граничеща с Турция.

Няма да се плащат обезщетения на стопаните, които не държат животните си затворени в засегнатите от шап райони, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов при посещението си в събота в село Долно Ябълково, община Средец, съобщава БНТ.

 

В момента с помощта на ветеринарните служби се изготвят списъците на хората, които подлежат на обезщетяванe, за да им бъдат предоставени средства за фуражно изхранване на животните. От животновъдите няма да се изисква да подават декларации, автоматично ще им се откриват служебни сметки в банка, от която ще могат да теглят обезщетенията си.

 

Стопаните, на които са били наложени ограничителни мерки, ще бъдат компенсирани за всяко животно за периода от месец януари до настоящия момент. Периодът на карантина засега ще продължи още три месеца, а за ограничаване на разпространението на шапа ще бъде наложен по-строг контрол за дърводобив в районите около откритите огнища.


Източник: AGRO.BG
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+