Възстановяват църквата в Езерец

Направена бе символичната първа копка на възстановителните дейности на храм "Св. Георги Победоносец".

Възстановяват църквата в Езерец

На събитие присъстваха кметът на община Шабла проф. Райна Бърдарева, двамата ? заместници Мариян Жечев и Георги Тодоров, кметският наместник в Езерец Петранка Георгиева, Яксенка Моллова – представител на Варненска митрополия, гл. архитект Габриела Семова – автор на проекта за реконструкция на сградата, десетки жители и гости на селото. Трима свещеници – отец Павел Максимов, отец Василий и йеромонах Никифор, отслужиха водосвет и благословиха началото на ремонта.

Предстои да бъде освободено пространството около входа, за да може той да се види в цялата си красота. Ще бъдат възстановени вътрешните колони, а мазилката ще се изчисти, за да останат само автентичните каменни стени. Ще се направи опит и за разкриването на първия слой от уникалния каменен под. По открити стари снимки по-късно ще се търси възвръщане вида на иконостаса и цялостната вътрешната уредба. Около храма ще бъде издигната ограда с железни порти.

Проектът "Реконструкция и възстановяване на православен храм "Св. Св. Георги Победоносец" и благоустрояване на прилежащото пространство" е на стойност 365 407 лв. Той се финансира изцяло с европейски средства от ДФ Земеделие, мярка 322 – програмен период 2007-2013 от Програмата за развитие на селските райони. Изпълнител на ремонтните дейности е варненската фирма "Рони Колор" ЕООД.

Запазени източници документират, че църквата в Езерец датира поне от 1853 година, като оцелява след разрушителното земетресение от 1901 година. След 40-те години на ХХ век тя спира да функционира, имуществото е разграбено, но иконите са спасени и до днес се съхраняват в храма "Св. Харалампий" в Шабла.