Китайски мед залива пазара, твърдят пчелари

Китайски мед залива българския пазар, докато 20% от пчелните семейства в България са загинали през миналата година, съобщават от Националния браншови пчеларски съюз. От организацията алармират, че азиатският мед може да предизвика сериозни алергии, тъй като е наситен с полени, към които балканският организъм не е привикнал. От друга страна пчеларите обявиха, че състоянието на този отрасъл в България през последните години се намира в изключително тежко състояние, поради липсата на субсидии.

Китайски мед залива пазара, твърдят пчелари

Масовото измиране на пчели за последните години може да доведе освен до екологичен дисбаланс, но и до сериозни проблеми в земеделския отрасъл. От Националния пчеларски браншови съюз посочиха, че през 2010-а 20% от пчелните семейства са загинали, а общо 32% от пчелите вече са унищожени.


 

„Този отрасъл не е субсидиран, не е дотиран и пчеларството се намира в изключително тежко състояние. Спадът на броя на пчелните семейства е главозамайващ. Над 10 000 пчелни семейства са умрели от глад. Над 10 000 пчелни семейства изчезват от заразни и незаразни заболявания. Над 10 000 пчелни семейства изчезват в България от отравяния. Пчеларството е в основата на цялото земеделие. Без пчели няма опрашване, няма добиви, да помислим дали предизборните обещания на партия ГЕРБ, че земеделието е приоритетно. Силно се съмнявам във всичко това“, каза председателят на съюза Пламен Иванов.

 

От Националния пчеларски съюз посочиха нуждата от въвеждане на етикети, които да сертифицират истинските пчелни продукти, както и да ги разграничат от вносните. Пчеларите настояха още държавата да дотира и субсидира бранша, ако не иска той да изчезне изцяло.