Скоростен път до Варна, медицински и аграрен колеж са в приоритетите на новия областен екип

Сформираният вече политически кабинет на областна администрация представи днес д-р Маргарита Новоселска пред служители и журналисти. Както ви съобщихме, назначени са двама заместници на областния управител. На срещата днес бяха съобщени и ресорите, за които те ще отговарят.

Скоростен път до Варна, медицински и аграрен колеж са в приоритетите на новия областен екип

Ивайло Манушев е на 35 години, завършил е бакалавърска степен – Международни икономически отношения в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ през 2003 г. и магистратура по Европейска администрация във ВСУ „Черноризец Храбър“ / 2013 - 2015 г./.


Има опит в изготвяне на процедури по Закона за обществени поръчки; планиране и осъществяване на мерки в областта на регионалното развитие, както и в областта на енергийната ефективност.

От ноември 2011 г. до сегашния му пост, е заместник-кмет на Община Генерал Тошево. Ръководител и координатор на проекти по оперативните програми на ЕС.

Бил е председател на УС на „Национално сдружение на експертите по обществени поръчки“; заместник председател на „Съюз на ловците и риболовците в Генерал Тошево“; председател на „Общинска комисия за безопасност на движението по пътищата“ и др.

Преминал интензивно езиково обучение по френски и английски език. Владее много добре немски и руски език. Ивайло Манушев е семеен, има две деца.

Ресорите за които ще отговаря в областна администрация са: регионално развитие и трансгранично сътрудничество; транспорт и устройство на територията; подпомагане дейността на ГКПП; земеделие.

Йордан Йорданов е на 27 години. Бакалавър по икономика от Университета за Национално и световно стопанство - София. Придобил е магистърска степен  в Schiller International University, Florida, USA /2009 – 2011 г./.

От 2012 г. до назначаването му за Заместник областен управител на област Добрич, е управител на компания, занимаваща се с наемане и арендуване на земеделски земи, производство и търговия със селскостопанска продукция, транспортна дейност.

Работил е във финансови институции. Експерт в изготвянето на финансови доклади и анализи за фирми с малък и среден бизнес. Владее английски, руски и сръбски език. Йордан Йорданов е семеен с едно дете.

Той ще отговаря за следните ресори: здравеопазване, социални дейности и околна среда; образование, младеж и спорт; етнически и интеграционни въпроси; туризъм; взаимодействие със синдикати, работодатели, организации за социална защита и др. НПО.

И двамата зам.-областни управители ще се занимават с енергетика и енергийна ефективност, защита при бедствия и разработване на планове, стратегии и програми за регионално развитие.

Ще се наблегне на работата в екип. Досега в областна управа не е имало комисии, които да се занимават с младежта и спорта, както и с енергийната ефективност, подчерта д-р Новоселска. Първата се създава с цел превенция на здравето, чрез спорт, както и в противовес на демографския срив. Втората е в изпълнение на програмата на ГЕРБ за саниране на жилищните блокове от догодина. Ще се работи и в посока разкриване на колежи на Аграрния пловдивски университет и на Медицинския варненски в Добрич, каза още областният управител. Изграждане на скоростен път до Варна също е сред приоритетите на новия областен екип.