"Хлапетата" от Добрич спечелиха най-трудното офроуд състезание в България

Отлично се представиха двата екипжа на АСК Добрич на "4х4 Шумен 2014" - най-тежкото офроуд състезание в България. "Offroad Team The Kids", Деян Давидов и Валентин Георгиев с Нисан Патрол, записа втора поредна победа, след триумфа си край Русе в средата на ноември. Екипаж "Ентусиасти" - Диан Пенев/Ангел Владимиров със Сузуки Витара, се класира четвърти.

"Хлапетата" от Добрич спечелиха най-трудното офроуд състезание в България



14-тото поредно издание на престижното състезание "4х4 Шумен 2014" се проведе от петък до неделя край Шумен. По традиция то привлече участници и от съседните страни. Надпреварата, организирана от Офроуд клуб Шумен 4х4, се проведе в два класа - Майстор, при който няма ограничение в преработките по колата и Калфа - за серийни джипове.


На старта на първия ден в клас Калфи застанаха 10 екипажа - 5 румънски и 5 български, сред тях и двата екипажа от Добрич. В 9.30 часа бе даден масовият старт и всички джипове тръгнаха заедно. След 500 метра колите трябваше да прекосят река, със стръмно слизане и изкачване. Превземането на това място бе невъзможно без използването на лебедка. Двата добрички екипажа излязоха първи от там и продължиха по трасето, което бе изключително напоено от снега и дъжда, валял през последните 4-5 дни. "Offroad Team The Kids" се движеше с добро темпо до средата на трасето, където получи повреда в горивната система и започна да губи мощност. Деян Давидов и Валентин Георгиев решиха да продължат, за да вземет повече точки за състезателния ден и със спирания през 4-5 км. стигнаха до финала.


Другият екипаж от Добрич - Диан Пенев и Ангел Владимиров, също имаше проблеми - около 20-25 км. от старта се счупи предното предаване на джипа. За няколкото часа до старта на нощния етап и двата екипажа трябваше да успеят да ремонтират колите си, за да продължат участието си в състезанието. Деян Давидов и Валентин Георгиев с помощта на приятели от Шумен успяха да отстранят проблемите с горивото буквално 10 минути преди старта на нощния етап. Другият екипаж също продължи участието си, след като в Търговище намери нужните за ремонта части. Нощният етап - навигация около 25 км., се утежни доста от спусналата се мъгла. "Offroad Team The Kids" обаче се справи блестящо и завърши първия ден на второ място, след румънски екипаж.


7 екипажа успяха да продължат участието си на втория ден. Стартът отново бе масов. Трасето за този ден бе около 35 км. и много тежко. На  "Offroad Team The Kids" им се наложи на три пъти да се измъкват с лебедка, но те бяха най-добрият екипаж и финишираха първи, с преднина от 1 час и 30 минути пред основния си съперник от Румъния. Така екипажът от Добрич оглави общото класиране след първите два дни с 2 точки аванс.


На третия ден типът на трасето беше "Италианско преследване", скоростно и интересно подбрано от организаторите. "Offroad Team The Kids" даде време от 6:04 мин. Румънският съперник бе по-добър в този последен етап, но само с 5 секунди, което означаваше, че Деян Давидов и Валентин Георгиев запазват първото си място в общото класиране на офроуд състезанието "4х4 Шумен 2014" и се прибират в Добрич с красивата шампионска купа.


В последния етап екипажът Диан Пенев/Ангел Владимиров за съжаление бутна колче и бе дисквалифициран. Поради това те бяха изместени на 4-та позиция в генералното класиране.

Дори самото финиширане и трите дни на най-трудното състезание в България е постижение, а класирането на двата екипажа на АСК Добрич е огромен успех.

Вижте кадри от колата на победителите "Offroad Team The Kids":