1.50 лв. на км. - таван на такситата във Варна

1,50 лева дневна и 2 лева нощна ще е максималната тарифа на километър, на която ще возят такситата във Варна.

1.50 лв. на км. - таван на такситата във Варна
Това решиха съветниците от общинската комисия по транспорт. При формирането на "тавана" за таксиметровите тарифи не бе използвана методиката на транспортното министерство.

Такава все още не е получена в Общината, разкри председателят на транспортната комисия Красимир Маринов.

Тъй като таксиметровите тарифи са зависими от цените на горивата, при съществени промени в цените е възможно пределът на тарифите да бъде коригиран от местния парламент, коментира Красимир Маринов, цитиран от Дарик.

Според Павел Христов, съветник от ГЕРБ, дори горивата да поскъпнат двойно, разходите на таксиметровите шофьори би трябвало да се вместят в определения горен праг на цените. За това говорели сегашните цени на услугите. В момента таксиметровите компании във Варна возят на цени за километър от 0,44 до 0,89 лева през деня.

Преди 2 седмици, на дискусия с представители на местните таксиметрови компании, общинските съветници и бизнесмените се обединиха около 2 лева дневна и 2.50 лева нощна пределни цени за километър.

Градският парламент има срок до 26 май да приеме тавана на цените на такситата в общината. Изискването се регламентира с промени в Закона за автомобилните превози, приети в началото на февруари.

Днешното решение не е окончателно и трябва да бъде ободрено на заседание на местния парламент. Заседанието се очаква да е в края на април или началото на май.