Лайънс клуб Добрич ще подпомага диабетно болни деца и младежи

21 256 лева събра благотворителната организация на традиционния си коледен бал

Лайънс клуб Добрич ще подпомага диабетно болни деца и младежи

3 500 лева постъпиха от анонимни дарители. Депутатите Калина Балабанова от Атака дари 500 лв., а Румен Иванов и Живко Мартинов от ГЕРБ - 700. Останалите средства са набрани от аукцион на художествени произведения и антики, томбола и куверти за вечерта.

Кметът на Добрич Детелина Николова дари книжка от ограничен тираж „Анини приказки“ с текстове на Стефан Цанев и неговата дъщеря и илюстрации на Климент Денчев. Библиографската рядкост беше включена в търга, по желание на дарителя. 

Основното предназначение на събраните в благотворителната нощ средства е новият проект на Лайънс клуб Добрич, който ще се осъществява съвместно с клубовете във Варна и ще обхване 55 диабетно болни деца от СИ България. Проектът е за мониторинг на деца и младежи до 18-годишна възраст, на стойност 68 хил. долара. Той е на последен етап на одобрение от Асоциацията на лайънс клубовете.



Съфинансирането от добричкия клуб е осигурено. Предвижда се закупуване на сензори, които ще следят денонощно нивото на кръвната захар на децата и чрез специална програма ще бъде осъществяван постоянен мониторинг за регулирането на нивото й. Проектът е надграждане на основната дейност на Лайънс – профилактика на зрителни проблеми, тъй като диабетът често води до очни заболявания.

Лайънс клуб Добрич продължава работа и по старите си проекти, както и да подпомага НПО на хората със зрителни увреждания.

11 000 лева бяха раздадени под формата на ваучери за строителни и ВиК материали, както и матраци, на пострадалите от наводнението наши съграждани през лятото.