БСП се обяви против партийната намеса при избора на съдебни заседатели в Добрич

Този подход крие в себе си порок, защото става въпрос за партийна намеса в назависимата съдебна власт и за избор на съдебни заседатели, които може и да не решават по съвест и закон, а по партийна поръка, заяви общинският съветник Галина Митева.

БСП се обяви против партийната намеса при избора на съдебни заседатели в Добрич

На пресконференция тя изрази мнението на общинските съветници от БСП по темата.



Не приемаме подхода на работа на общината, в които отсъства диалогът със заинтересованите страни, примерът е предстоящият избор на съдебни заседатели, които имат равен глас на съдията в наказателните дела, коментира Галина Митева. Те, вместо да се избират на широка основа с конкурс - както е в другите общини, в Добрич се предлагат от партиите, тоест само партиите от местния парламент на квотен принцип имат право да предлагат съдебни заседатели, заяви тя. В БСП считаме, че трябва да се обяви публичен подбор и гражданите да имат право да кандидатстват, обясни Галина Митева.

На пресконференцията на общинските съветници от БСП бе коментиран и казусът "Тролейбусен транспорт".

Това, което се случи с "Тролейбусен транспорт" е в резултат на непоследователната и недалновидна политика на общинска администрация, години наред са се взимали решения на парче, без ясна визия за транспорта в града, заяви общинският председател на партията Мая Димитрова.

Обезпокоени сме от начина, по който се проведе търгът за продажба на контактната тролейбусна мрежа, заяви арх. Емилия Добрева. След неявяването на участници на първия търг, с  решение на общинска администрация бе намалена цената, припомни тя. Не си спомням да е правена промяна в наредбата, която да дава такава възможност, заяви арх. Добрева. Беше редно общинска администрация да запознае общинския съвет и да му даде възможност той да прецени необходимостта от това намаление, коментира тя и посочи още, че има съмнения за свързаност на фирмата, извършила оценката на мрежата и тази, спечелила търга.

Мая Димитрова съобщи, че управител на първата и пълномощник на втората е едно и също лице - Стефан Спасов Стефанов. Тя отбеляза още, че фирмата, извършила оценяването не е лицензиран оценител и смята, че посочената от нея стойност е занижена. На първия търг началната цена бе 1 200 000 лева, а след неявяването на кандидати контактната тролейбусна мрежа бе пусната за 960 000 лева и продадена на единствения кандидат за 960 001 лева.