Минималната заплата става 380 лв. догодина; Енчев напусна патриотите, но не и парламента

Реформаторите чакат раждането на нов лидер

Минималната заплата става 380 лв. догодина; Енчев напусна патриотите, но не и парламента

Доходи.



"Монитор":

Минималната заплата става 380 лв. догодина

Минималната заплата все пак ще се увеличи догодина, при това до 380 лв. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов вчера, след като преди броени дни МФ публикува на сайта си проектобюджета за 2015 година, който предвижда замразяване на най-ниското възнаграждение на сегашното му ниво от 340 лв. Според финансовата рамка за периода 2015-2017 година минималната заплата трябва да расте с по 20 лв. през 2016 година и през 2017 година.Аргументът на финансист №1 срещу поисканото по-рано от вицепремиера по социалната политика Ивайло Калфин увеличение до 380 лв. през следващата година беше, че то би оказало негативновъздействие върху трудовия пазарСлед заседанието на тристранката в петък обаче Горанов е променил решението си. „Основните ми притеснения, че пазарът на труда ще бъде притиснат от едно рязко покачване на минималната заплата не срещнаха подкрепа нито на синдикатите, нито на по-голямата част от работодателските организации", заяви финансовият министър.

Реформатори.

"Труд":

Реформаторите чакат раждането на нов лидер

От партията на Меглена Кунева индиректно заявиха на шефа на ДСБ Радан Кънев, че не го искат за лидер на Реформаторския блок.

"Рано или късно РБ ще има единен лидер. Въпросът е дали сме готови, дали такъв се е родил. Защото лидери не се избират, лидер се става. Нито Ахмед Доган, нито Бойко Борисов, са лидери, защото някой ги е избрал. А защото са се наложили фактически в своите формации, а след това е дошъл изборът". Това заяви Даниел Вълчев, който води кръгла маса на тема „А сега на къде?", на организираната от „Движение България за гражданите" в Бургас. Форумът бе предшестван от събрание на ДСБ в събота, на което Радан Кънев поиска да се върви към единна структура на блока и единно ръководство на 5-те партии.

ПФ.

"Стандарт":

Енчев напусна ПФ, но не и парламента

Депутатът Велизар Енчев обяви в ефир пред Сашо Диков, че напуска парламентарната група на Патриотичния фронт (НФСБ-ВМРО). По думите му е особено тревожно фиксирането върху етническата принадлежност на опоненти на НФСБ, което хвърля сянка върху демократичния облик на партията и дава основание за обвинения в ксенофобия.

"Парламентарната подкрепа на Патриотичния фронт за кабинета на ГЕРБ и Реформаторския блок е недопустима подмяна на вота на нашите избиратели. Тези избиратели дадоха гласа си за НФСБ, а не за правителство на Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Радан Кънев, Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Корман Исмаилов", казва в писмо Енчев, цитиран от БГНЕС.

Депутатът няма да напуска парламента, а ще стане нечленуващ както Анна Баракова, Муса Палев и Гюнай Хюсмен. Енчев атакува и лидера на НФСБ Валери Симеонов: "Като приема парламентарното партньорство на Реформаторския блок, Валери Симеонов приема и присъствието в него на Корман Исмаилов". Съпредседателят на Патриотичния фронт Симеонов снощи не бе открит за коментар. А колегата му Красимир Каракачанов научи от медията ни за позицията на Енчев минути след края на конгреса на "Национален фронт" в Лион, Франция. "Енчев е член на НФСБ, ще се запозная с мотивите му в понеделник", каза пред "Стандарт" Каракачанов.

Парно.

"Дума":

Фандъкова обеща парното да не се качва

Няма да се промени цената на парното отопление заради блокираните в КТБ средства на софийската "Топлофикация". Това увери пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова. По думите й няма нищо общо между блокираните средства и цената, която се определя от ДКЕВР. Тя увери, че "Топлофикация" работи и гарантира сезона, плаща текущите си сметки към "Булгаргаз" и текущите си разходи. Въпреки това Фандъкова призна, че блокираните разходи са се отразили на част от капиталовата програма.
"Топлофикация" отоплява над 430 000 абоната и над 1,5 млн. софиянци. Фирмата има над 319 млн. лв. дълг към Българския енергиен холдинг. В сравнение със същия период на миналата година тази сума е скочила с над 130 млн. лв., показват официалните данни за първото полугодие на 2014 г. Увеличението се дължи на закупените от БЕХ през първото полугодие вземания на "Булгаргаз" от столичното парно за около 120 млн. лв.