Ден на отворените врати в КАБКИС - Добрич и антиспин концерт на първи декември

Тази година посланието на кампанията по повод първи декември – световен ден за борба срещу СПИН, е "Да запазим посоката, да продължим пътя!".

Ден на отворените врати в КАБКИС - Добрич и антиспин концерт на първи декември

Около 7100 души се инфектират ежедневно. Най-бързо епидемията се разраства в Източна Европа, Централна Азия и Северна Африка.


От началото на 2014 г. в нашата страна са открити нови 113 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ са официално 1943. 90% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция в България са се инфектирали по сексуален път.

Ефективното лечение на ХИВ, което е налично в европейските страни, доведе до рязко намаляване на случаите на СПИН и честотата на смъртните случаи, резултат от заболяването. Въпреки тези успехи се счита, че всеки трети европеец не е наясно с ХИВ статуса си. Експерти считат, че инфектираните с вируса в Европа възлизат на 2.3 милиона души. Основен проблем е ненавременното диагностициране на инфекцията. 50% от ХИВ позитивните са диагностицирани късно, което забавя и достъпа им до антиретровирусна терапия. Изследването за ХИВ се приема за крайъгълен камък в превенцията на разпространението на вируса, като осигурява ранно откриване на заболяването и възможност за промяна на начина на живот на хората в посока безрисково поведение. Ранното диагностициране осигурява своевременно започване на лечение и пълноценен живот.

На първи декември в град Добрич ще се проведе кампания, в която млади хора ще раздават червени панделки, презервативи, картички за „Превенция на ХИВ/СПИН” в най-посещаваните младежки заведения, градския парк и централната част на града. Организатори на събитието са Общински клуб К7, РЗИ – Добрич, ОМЦ „Захари Стоянов” - Добрич, МИКЦ - Добрич, БМЧК - Добрич и Община град Добрич.

На 01.12.2014 г. от 18.30 часа в залата на Общински младежки център ще се проведе концерт по повод на 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН.

Антиспин кампания ще се проведе и в общините Тервел и Каварна. Тя се организира съвместно с общините и местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Всички желаещи да проверят своя ХИВ статус могат да го направят в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС), който работи към РЗИ – Добрич всеки ден от понеделник до петък от 8.30 до 17.00 часа.  На 01.12.2014 г. КАБКИС организира „Ден на отворените врати”.