Проф. Бъчварова: Пълна неяснота около разрешителното за проучване и добив на въглищен газ

В първата приемна на народния представител от БСП лява България проф. Светла Бъчварова в Добрич днес, тя е била занимавана най-често с въпроса за проучването и добива на въглищен газ, разрешено в блок Вранино от служебния кабинет

Проф. Бъчварова: Пълна неяснота около разрешителното за проучване и добив на въглищен газ

През изминалата седмица в парламента най-важно за добрички регион беше изслушването на министъра на околната среда и водите Светлана Жекова по отношение на добива на въглищен газ и разрешението, което тя е дала на работна програма за проучване и добив. Дебатът беше с участието на всички парламентарни сили, но много неясно постави картината кой, за какво и как разбира реализацията на инвестиционния проект, съобщи пред журналисти проф. Бъчварова. БСП и Атака бяха единствените, които категорично се противопоставиха на реализирането на проекта и начина, по който се е случило.


Експертизата, която представихме е доста сериозна и за съжаление министърът от служебното правителство много трудно можеше да отговори на въпросите, които се задаваха. За останалите парламентарни групи акцентът по-скоро беше липсата на достатъчна информираност, която е причина за негативните реакции на обществото, особено в добричка област.

Тази тема е важна и ще продължаваме да я следим, ще продължаваме да поставяме въпроси на парламентарен контрол, но без отговор остава: защо толкова се е бързало да се случи, именно в служебното правителство; защо нито една от общините не е информирана по какъвто и да е начин; защо няма оценка на риска; защо няма ОВОС. Фактът си е факт: имаме инвестиционен проект, в който ние не знаем как ще добиваме този въглищен газ – това тепърва предстои да го оценяваме. Дадено е генерално разрешително, оттук нататък етапите са нещото, което ще бъде прецизирано – за мен това е несериозно, подчерта проф. Бъчварова.