18% повече смърт на пътя, дрогираните – двойно повече

Средната скорост се е увеличила с 20 километра, КАТ хваща поне по 20 на седмица без книжка

18% повече смърт на пътя, дрогираните – двойно повече

От началото на годината до 26-ти октомври са станали 129 тежки катастрофи в област Добрич, съобщи шефът на Пътна полиция гл. инспектор Жулиян Минев. Те са се увеличили с 18% спрямо цялата 2013 година. Загиналите са 16, а ранените – 163-ма, докато през м.г. загиналите по пътищата са 13, а ранените – с 31 по-малко.


Черната статистика се дължи основно на факта, че средната скорост на движение се е увеличила с 20 км в час, заради спирането на глобите с електронен фиш от мобилните камери, което беше наложено от Върховния административен съд в началото на годината. За миналата година за превишена скорост само с камери са санкционирани 15 000 души, докато тази година броят им е с 13 700 по-малко.

Наблюдава се тенденция на увеличаване на неправоспособните шофьори – поне по 20 такива ловят катаджиите в региона за седмица. Основното им извинение е, че нямат необходимото образование, за да изкарат книжка. От началото на годината са хванати 454 водачи без свидетелство.

Двойно по-голям е броят на дрогираните шофьори – над 20 са заловените до момента, като последният случай е от преди 3 дни, съобщи още Минев. Това е характерно за младежите, които карат след употреба на амфетамини и марихуана. Той припомни, че глобата за шофиране без книжка е от 100 до 300 лв., а след употреба на алкохол и упойващи вещества - от 500 до 1000 лв.