Няма основание хората да се плашат от проекта за проучване за нефт и въглищен газ във „Вранино“

Това заяви днес от трибуната на Народното събрание министърът на околната среда и водите Светлана Жекова

Няма основание хората да се плашат от проекта за проучване за нефт и въглищен газ във „Вранино“

„Отмяната на Решението за „Вранино“ би означавало, да се отменят условията, при които би могло да протече евентуално проучване за наличие на нефт и въглищен газ и които сега гарантират законосъобразността на допустимите за използване методи и техники“, категорична беше днес по време на изслушване в Народното събрание министърът на околната среда и водите Светлана Жекова. Поводът  за изказването пред депутатите от 43-тото НС беше конкретен въпрос, поставен от народен представител на ПП „Атака“, свързан с мотивите за постановяване на Решение № 28-ОС/2014 г. на министъра на околната среда и водите, с което се съгласува  „Цялостен и годишен работен проект за 2014 г., за търсене и проучване на нефт и природен газ в границите на Блок „1-11 Вранино”.
 
По време на изслушването министър Жекова поясни пред народните представители, че Решението, издадено на 26 август 2014 г., не е разрешение по смисъла на Закона за подземните богатства и с него се съгласува работен план за търсене и проучване на природен газ. Въпросното Решение, именно с поставените задължителни за изпълнение условия, гарантира изпълнението на проучвателните дейности, в съответствие със законодателството по околна среда. „Обръщам специално внимание върху факта, че решението съгласува работни проекти за търсене и проучване на нефт и природен газ, а не за добив на такива“, подчерта още министър Жекова.
 
В рамките на изказването си, тя заяви, че в съответствие с влезлите в сила от април 2012 г. разпоредби на ЗИД на Закона за опазване на околната среда, всички проучвателни сондажи за нефт и газ са предмет на процедурата по ОВОС. В тази връзка, след изготвяне на работен проект за предвидените за прокарване сондажи, възложителят следва да уведоми компетентния орган за необходимостта от провеждане на процедура по ОВОС за сондажните дейности. За същото са постановени задължителни условия във въпросното решение, според които всяко следващо действие, свързано със сондажни дейности, следва да премине през съответните процедури по оценка на въздействието върху околната среда.
 
„Важно е да припомня, че с Решение на 41-то Народно събрание от 2012 г. е въведена забрана върху прилагането на технологията „хидравлично разбиване“ (фракинг) при проучване и/или добив на газ и нефт на територията на Република България. Забранява се издаването на лицензии, сключването на концесионни и други договори, както и извършването на всякакви правни и фактически действия в нарушение на това решение. В тази връзка, искам да ви уверя, че от влизането в сила на мораториума, няма случаи, при които МОСВ или РИОСВ да са уведомявани за инвестиционни предложения за проучване или добив на нефт и газ с използване на технологията „фракинг“ при провеждане на нормативно предвидените процедури по ОВОС, както и да е издавано решение, с което да е одобрено осъществяването на такива дейности. Предвид това, няма основание жителите на Добруджа да се притесняват от проектите за проучване на нефт и природен газ във "Вранино". Уверявам, ви че МОСВ няма да позволи да се случва нещо, което да застраши, както живота и здравето на хората, така и целостта на околната среда и нейните компоненти, нито там, нито където и да е на друго място в България“, категорична беше в позицията си Жекова, от трибуната на Парламента.
 
В заключение, Светлана Жекова информира, че Решение № 28-ОС/2014 г. на министъра на околната среда и водите е обжалвано пред Върховния административен съд и съгласно чл. 166, ал. 1 от АПК, оспорването му спира неговото изпълнение до окончателното произнасяне от съда. Към настоящия момент в МОСВ няма данни за насрочено съдебно заседание по жалбите срещу решението.