Шест проекта за наемане на 488 безработни лица одобри Областната комисия по заетост

За съгласуване и предлагане за включване в Националния план за действие по заетостта - 2015 г., в Комисията по заетост към Областния съвет за развитие - Добрич, са постъпили 6 регионални програми за заетост.

Шест проекта за наемане на 488 безработни лица одобри Областната комисия по заетост

Те бяха представени в резюме от представителите на съответната община.    



Регионална програма за заетост, разработена от Община Генерал Тошево, предлага заетост за 9 месеца на 240 безработни младежи до 29 години, с подгрупа до 25 г. Предвижда се ангажираните по програмата лица да изпълняват дейности по подреждане, архивиране и почистване на книгохранилища в читалищните библиотеки; почистване на канавки и банкети на четвъртокласна пътна мрежа; почистване и поддържане на района на КПП Йовково, почистване на улици и нерегламентирани сметища, на спортните обекти, на общинския сграден фонд и гробищните паркове на територията на населените места в общината. Необходимите средства за финансиране на програмата са в размер на 1 017 000 лв., от които 993 000 лв. от Държавния бюджет, а 24 000 лв. от работодателя Община Генерал Тошево.

Регионална програма за заетост, разработена от Община Шабла, предвижда през 2015 г. да бъдат разкрити 43 работни места, на които да се осигури 9 месечна заетост на безработни младежи до 29 години, с подгрупа до 25г. Наетите лица ще изпълняват дейности по почистване и поддържане на ГКПП - Дуранкулак, ежедневно почистване на крайбрежната ивица през летния сезон, хигиенизиране на улиците в гр. Шабла и селата Горун, Езерец, Крапец, Ваклино и Дуранкулак, почистване и поддържане на спортните площадки на територията на гр. Шабла и селата Езерец, Крапец и Дуранкулак, поддържане на Градския парк, речното корито, затревяване и зацветяване на централната градска част в гр. Шабла. Необходимите средства за финансиране са в размер на 200 076 лв., от които 191 046 лв. от Държавния бюджет, а 9 030 лв. от Община Шабла.

Регионална програма за заетост, разработена от Община Тервел, ще осигури заетост за 9 месеца на 100 безработни от две целеви групи: безработни над 50-годишна възраст и безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни с ниско образование (включително от ромски произход).
Предвижда се ангажираните лица да изпълняват дейности по подготовката на площи за общински разсадник в с. Полковник Савово и производство на пролетно-есенен разсад, както и поддръжката на девет пътни участъка от общинската пътна мрежа на територията на общината.
Необходимите средства за финансиране на програмата са в размер на 413 762 лв., от които 407 322 лв. от Държавния бюджет, а 6 440 лв. от Община Тервел.

Регионална програма за заетост, разработена от Община Балчик, предвижда 15 безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни с ниско образование (включително от ромски произход), да преминат обучение по част от професия "работник в озеленяването". След завършване на обучението, лицата ще бъдат наети за 6 месеца и ще изпълняват дейности по почистване и засаждане на алеи, поддържане на зелени площи, създаване и оформяне на цветни лехи на площад „21 септември" и алея „Ехо" в гр. Балчик. Необходимите средства за финансиране на програмата са в размер на 52 450 лв., от които 49 650 лв. от Държавния бюджет, а 2 800 лв. Ще бъдат осигурени от работодателя Община Балчик.

Регионална програма за заетост, разработена от Община Добричка, предвижда 10 безработни младежи до 29 години, с подгрупа до 25г., да преминат обучение по професия "пътен строител", специалност "пътища магистрали и съоръжения". След завършване на обучението, лицата ще бъдат наети за 6 месеца и ще изпълняват дейности по поддъръжане на общинската пътна мрежа на територията на общината. Необходимите средства за финансиране на програмата са в размер на 34 600 лв., от които 33 600 лв. от Държавния бюджет и 1 000 лв. от работодателя.

Регионална програма за заетост, разработена от Община Крушари, предвижда да бъдат разкрити 80 работни места за безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни с ниско образование (включително от ромски произход) и безработни лица над 50 годишна възраст. 30 от наетите лица в продължение на 5 месеца ще бъдат ангажирани в дейности по подпомагане на извършването на археологически разкопки на археологически обект „Късноантичен град Заллдапа" - местност Калето /до с. Добрин/. Останалите 50 лица, в продължение на 9 месеца ще изпълняват дейности по ремонт и поддръжка на общински сгради, детски градини, училища, Дом за деца с умствена изостаналост - с. Крушари, Дом за стари хора - с. Добрин, както и поддръжка на сградния фонд на новопостроения гранично - пропусквателен пункт край с. Северняк. Необходимите средства за финансиране на програмата са в размер на 289 500 лв., от които 288 000 лв. от Държавния бюджет и 1 500 лв. от Община Крушари.

В 6-те програми през 2015 г. се предвижда да бъдат включени общо 488 безработни лица, на които ще се осигури заетост до 9 месеца. В квалификационно обучение ще бъдат включени 25 от тях. За реализацията на проектите са необходими 2 007 388 лв., от които от Държавния бюджет - 1 962 218 лв.