Времето в събота

През следващото денонощие, под влияние на преминаващ през южните райони на Балканския полуостров и Егейско, към Черно море средиземноморски циклон, метеорологичната обстановка в страната отново ще се усложни. Започналите от югозапад валежи ще обхванат страната. Дъждът в Северна България и високите полета ще премине в сняг. Значителни ще бъдат валежите в Южна България, а слаби или почти без валежи ще е по поречието на река Дунав. Ще бъде ветровито.

Времето в събота

С умерен, в Дунавската равнина и Източна България и силен североизточен вятър ще нахлува студен въздух. В по-голямата част от страната сутрешните температури ще бъдат между 2° и 7°, в югоизточните райони и по крайбрежието на морето – до 10-12°, а през деня ще се понижават. През нощта срещу неделя в северозападната половина от страната валежите ще спрат, а югоизточната половина - ще продължат.



Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщава Агенция "Фокус".

Над Черноморието ще бъде облачно и дъждовно, главно по южното крайбрежие валежите ще бъдат интензивни. Ще духа силен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 9° и 12, температурата на морска вода ще е 16-18°. Вълнението на морето ще бъде 5-6 бала.

В неделя слаби превалявания ще има на места в източната половина от страната, където все още ще е и ветровито, макар че вятърът и там ще отслабне. В началото на следващата седмица ще остане студено, с минимални температури близки до 0°. Дневните слабо ще се повишат и максималните ще са предимно между 5° и 10°. Ще е почти без валежи, ще има и временни разкъсвания и намаления на облачността, на повече места в Западна България. Вятърът ще отслабне още.