Петото издание на международния форум и фест "БезГраници" стартира утре

От 1 до 12 октомври тази година в Двореца – Балчик ще се проведе Петото издание на международния арт форум и фестивал "БезГраници". По време на „БезГраници“ - 2014 се очакват 20 визуални артисти от Румъния, Хърватия, Словения, Италия, Турция, Сърбия, Навара-Испания, Беларус, Еквадор, Белгия, Русия, Германия и България.

Петото издание на международния форум и фест "БезГраници" стартира утре

Главното събитие на „БезГраници“ през тази година е арт симпозиума. Освен пленера на художници и фотографи, събитието планира създаване и развитие на арт мрежа за визуални изкуства.  Голяма част от участниците освен артисти, са и опитни организатори в своите страни.


Арт пленерът се провежда за четвърти път в рамките на форума и е подготовка за събитието през 2015 година, когато се очакват  120 участници от 30 държави: множество етно концерти, конференция за културна политика и арт мениджмънт на фестивални организатори и професионалисти. Догодина ще бъдат представени традиционно областите етно и джаз музика, както и отново визуални изкуства (изобразително изкуство и фотография). 

На 3-ти октомври 2014 г.  ще се проведе официалното откриване на форума с изложба на участниците от него в галерия „Актив Арт“ - Варна, а на 10-ти октомври тази година ще се проведе тържественото закриване на форума с изложба с картините и фотографиите направени по време на пленера в галерия „Тихото Гнездо“ в „Двореца“ - Балчик.    

Арт форумът ще бъде представен в рамките на арт мрежа „БезГраници“ в над 40 държави по света, като ще бъде популяризирано и мястото на провеждането - от най-красивите и артистични места в България – „Двореца“ – Балчик. На 24 октомври по време на най-голямото изложение за музика и изкуство в света - „Уомекс“  ще се проведе и специална презентация за черноморския регион и заслугите на форума „БезГраници“ за осъществяването на голямо количесто трансгранични проекти  които вече са реалност.    

Първото издание на „БезГраници“ през 2003 г.  бе международна арт мениджмънт конференция в която участваха 33 участници от 9 държави, половината от които от Балканите.  Темата на срещата бе „Музика без граници“ с поставена цел за организиране на бъдещ арт фестивал в рамките на форума и културен, информационен и работен обмен между участниците.   

Изданията през 2009, 2011 и 2013 г. също включваха арт мениджмънт среща, но събитието се  разрастна. Осъщесвена бе една от целите на конференцията от 2003 г. -  международния етно арт фестивал като съставна част на форума.    

Проектът "БезГраници" е представян на много международни конференции и събития, включително на:  Експо „Фира Медитерания“ 2013 - Каталуния/Испания , Експо „МюзикПро“ 2013 – София/България, „Европейска културна конференция" и последващи събития през 2009, 2010 и 2013 г. организирани от Европейската Комисия в Брюксел/Белгия, форумите "Душата на Европа" 2008 г. в Белград/Сърбия, "Душата на Европа" 2009 - Клуж, "Истанбул - европейска столица на културата“ в рамките на форум ЕОН  2010 - Истанбул/Турция, Срещата на Европейската мрежа на етно/уърлд мюзик промотърите 2012 – Утрехт/Холандия,  Иберо Американското Музикално Експо през май 2013 в Билбао/Баска държава-Испания мн. др.     

"БезГраници" е един от водещите български арт фестивали, носещ европейската ценностна система и насърчаваш взаимното опознаване на различните култури, мирното и приятелско съвместно съществуване и обмен. Форумът се стреми освен към реализация на културно събитие от световен мащаб, да бъде и инкубатор за развитието на арт индустрията и културния туризъм.  Събитието се планира да бъде ежегодно, като на всеки две години е в пълен формат.

Арт събитието традиционно е продукция на Стопанска Камара - Варна заедно с „Двореца“ - Балчик и арт мрежа „Скендерман“.  Партньори на събитието са Галерия „Актив Арт“ - Варна и Транстриумф Холдинг АД.