Ранновизантийско съкровище откриха на Славната канара

Съкровище от 1202 бронзови монети откриха археолози на Славната канара, съобщиха от Регионален исторически музей – Добрич. Те са намерени в малка амфора, която беше отворена пред журналисти днес, а монетите бяха преброени от директора на музея Костадин Костадинов и реставраторът на метал Елена Василева.

Ранновизантийско съкровище откриха на Славната канара


Съкровището е открито при разкопките на крепостта Славната канара край Дебрене, на 16-ти септември. То е от ранновизантийски бронзови монети с много нисък номинал, затова се предполага, че амфората, в която е открито е дарохранителница. Най-вероятно е принадлежало на църковно лице и е укрито при нашествието на авари и славяни, опустошило крепостта в края на шести век. Амфората е открита в сграда, прилежаща към базилика, съобщи научният ръководител на разкопките Боян Тотев.


Крепостта има няколко археологически хоризонта – късноримски – 4-ти – 5-ти век, ранновизантийски – 6-ти век и старобългарски от 10-ти век. Тя е унищожавана на три път от хунските нашествия, на авари  и славяни и при българо-византийските войни в края на 10-ти век. Крепостта представлява голям култов комплекс, от който е проучена базилика с прилежащите й помещения. Сградата е голяма и най-вероятно крепостта е възникнала около нея, за да я охранява. Базиликата е еднокорабна, но не е допроучена. Възникнала е в късноримско време и просъществува до края на 6-ти век. До момента няма данни да е била възстановяване по време на Първото българско царство.



Първите разкопки на Славната канара са от 1989 – 90 г. Археолозите досега са разкрили източната порта, немалка част от северната крепостна стена, като най-големите открития тепърва предстоят.  Крепостните стени са двуметрови. Има запазен много дълбок ров – на места с около 10 метра дълбочина.


Дико Иванов - зам.-кмет на Община Добричка

Тазгодишната работа на археолозите е подкрепена с 20 000 лв. от Община Добричка – надяваме се и догодина да заделим финансов ресурс за продължаване на разкопките, заяви зам.-кметът Дико Иванов. Мястото има голям потенциал за туризъм, каза Костадинов и уточни, че се намира над чешмата, където се провежда общинския фолклорен събор. Срещу крепостта има скален манастир, който никога не е проучван.


Добри Добрев – гл. уредник „Археология“ е откривател на съкровището

Три меча – римски спати от 3-ти век са открити край Дебрене от частно лице при земеделска работа, пожелало анонимност, и са дарени на музея. Единият от тях е изключително добре запазен.




Обектът е с целогодишна солидна охрана, съобщиха още от музея.