В последния ден на фестивала "Виа Понтика" - изложба, театър и фолклорен спектакъл

В 17 часа днес, четвъртък, в Художествената галерия в Балчик ще бъде открита заключителната изложба, която е част от творческото ателие по живопис и включва платна, създадени в рамките на фестивала.

В последния ден на фестивала "Виа Понтика" - изложба, театър и фолклорен спектакъл

Посетителите ще видят творби на Невена Георгиева, Харита Асумани, Гергана Димитрова, Мария Нешева – студенти от Националната художествена академия в София, специалност "Сценография" и на Лора  Николова от специалност "Живопис". Студентките от Академията за изящни изкуства и дизайн към университета в Любляна, Словения Маруся Меглич, Анамари Хруп и Тея Вучко пресъздават впечатленията си от десетдневния си престой в Двореца. В експозицията са включени творби и на гостите от  Испания - Алвар  Девеса от Висшето училище по изкуствата на Астурия – ESAPA и Енрике Гутиерес от Училище по изкуствата №10 в Мадрид.



"Изгубеното щастие или елипсата на един вик" е последното заглавие във фестивалния театрален афиш на седмото издание на "Виа Понтика". След  Харолд Пинтър, Волтер, Станислав Стратиев, Бертолт Брехт, в последната фестивална вечер на сцената в Каменната зала в Двореца в Балчик ще бъде представена и театрална адаптация на текстове от трилогията на  Федерико Гарсия Лорка "Домът на Бернарда Алба", "Кървава сватба" и "Йерма". Режисьор на постановката е Николай Младенов. Хореограф на танцово-театралния спектакъл е Петя Попова. За сценичната среда и костюмите са ангажирани студентите от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "Сценичен и екранен дизайн", Маргарита Данчева и Моника Иванова, а за звуковата – Боян  Христов. В 18 часа днес на сцената в Каменната зала ще излязат Ясен Попов, Деница Дончева, Симона Тодорова, Яцек Янков, Ива Лапатова, Анна-Мария Николаева, Моника Каранедева, Янита Кирова - студенти от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "Театър на движението - Пантомима", с ръководител доцент Александра Хонг. Росен Митров е гост.

Седмото издание на Международния фестивал на младите в изкуството "Виа Понтика" 2014, което събра 150 студенти от България, Испания, Словения, Азербайджан, Узбекистан, Турция и Германия, ще бъде официално закрито тази вечер със спектакъла "Ярки звездици – фолклорни искрици" с  участието на Фолклорен ансамбъл "Тракия" и студенти от Академията  за музикално, танцово и изобразително  изкуство в  Пловдив – специалности "Българска народна хореография" и "Музикален фолклор". Концертът ще започне в 20 часа на откритата сцена  пред сградата на Община Балчик в центъра на белия град.