Киселинен дъжд валя над Добрич

Киселинен дъжд е валял в сряда над много области в страната, включително и Добрич, съобщиха пред "Новинар" от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Киселинен дъжд валя над Добрич

"Границата, под която ние смятаме, че по всяка вероятност валежът е киселинен, е pH 5", уточни зам.-шефът на института Валери Спиридонов. По първоначални данни станциите на НИМХ са измерили стойности, близки до границата в няколко градове.


 

 

Във Видин валежите са били с киселинност 4,9, във Враца - 4,4, в Монтана - 4,8, в Ловеч - 4,9, в Плевен - 4,7, в Добрич - 4,6, в Драгоман - 4,6, в Сливен - 4,6, в Карнобат - 4,9, в Бургас - 4,5, в Шумен - 4,5 и на връх Мусала - 4,8.

Тепърва предстои да бъде направен анализ, като след 2-3 дни ще се знае със сигурност дали дъждовете са киселинни. Според Спиридонов обаче стойностите на валежите в Добрич, Драгоман, Враца, Сливен, Бургас и Шумен са със сериозно подозрение за киселинност.

 

 

Киселинността на дъжда няма връзка със случващото се в Япония. Валежът от 30 март е формиран около Италия, над Средиземно море. В момента бойната авиация на съюзниците срещу режима на либийския лидер Муамар Кадафи излитат от италианската военна база в Сицилия. Киселинни валежи в България е имало и по време на войната в Югославия в началото на 90-те години на миналия век.

 

 

Киселинният дъжд може да повлияе на реколтата, но не и на човешкото здраве при консумация на плодове и зеленчуци.