В две села от добричка област има огнища на "син език"

Със Заповед на изпълнителния директор на БАБХ от 16.09.2014г. са обявени огнища на „син език” в три животновъдни обекта в област Добрич

В две села от добричка област има огнища на "син език"

Огнищата са в 3 животновъдни обекта за отглеждане на дребни преживни животни, в 2 населени места. За община Добричка – в село Дебрене е едно огнище в един животновъден обект с 421 животни, за община Крушари са регистрирани две огнища в село Капитан Димитрово в два животновъдни обекта с общо 409 животни.



До момента от болестта „син език” в засегнатите обекти са умрели 33 овце.
От официалните лекари на отдел „Здравеопазване на животните” към ОДБХ – Добрич се извършват  всички възможни мерки за ограничаване разпространението на заразата. Вземат се кръвни проби при всяко едно съмнение.

ОДБХ информира, че заболяването се предава по трансмисивен път, чрез ухапване от куликоиди (комари) и НЕ е опасно за хората, както и продуктите добити от заразени животни (мляко, месо) не са опасни за човешка консумация. При констатиране на заразата при животни със слабо изразени клинични признаци се предприема лечение с антибиотици и нестероидни противовъзпалителни средства.