Данъчните провериха над 300 обекта прeз лятото

През последните три месеца екипи на „Оперативни проверки“ от офиса на НАП в Добрич извършват проверки на обменни бюра, обекти за продажба на хранителни и промишлени стоки, плодове и зеленчуци, заведения за обществено хранене, питейни заведения. Проверките се извършват както на територията на града, така също и по Северното Черноморие.

Данъчните провериха над 300 обекта прeз лятото

Проверките имат за цел да установят отчитат ли търговците реално оборотите си и се извършват както в делничните, така и през почивните дни. В проверките се включват и ревизори, които освен с основната си работа – извършване на ревизии, извършват проверки за издаване на касови бележки в извънработното си време и в почивните дни.



През месеците юни, юли и август добричките данъчни са проверили 43 обекта за обмяна на валута. По време на проверките са съставени два акта за установяване на административно нарушение. Единият е за нарушаване на Валутния закон, а другият за нарушаване на Наредба Н-18 - в касата на обекта няма налични пари, въпреки извършените сделки през деня.   

През последните три месеца екипи на „Оперативни проверки“ при НАП Добрич са извършили 271 проверки на други обекти. 65 от тях са на заведения за обществено хранене и питейни заведения. По време на тези проверки са съставени 3 акта за неиздаване на касови бонове. При проверките в други търговски обекти са съставени 19 акт, като 17 от тях са за неиздаване на касови бележки и 2 за нарушаване на ЗКПО. 

Проверки се извършват както в рискови браншове, така и в обекти, при които по време на дистанционното наблюдение на фискалните устройства данъчни наблюдават, че отчитат нереално ниски обороти.

Дистанционното наблюдение на фискални устройства ще бъде засилено и след приключване на летния сезон.