Министър-председателят обсъди с областните управители подготовката за вота

Министър-председателят проф. Георги Близнашки проведе работна среща с областните управители, на която беше обсъдена подготовката на изборите за народни представители на 5 октомври. За участие в нея бяха поканени и членовете на Централната избирателна комисия.

Министър-председателят обсъди с областните управители подготовката за вота

Областните управители отчетоха, че са съставени всички районни избирателни комисии, създадени са условия за тяхната нормална работа, поддържа се добра координация между областните администрации, РИК-овете, общините и правоохранителните органи. Обсъдени бяха техническите проблеми, които се срещат в различните райони и администрацията на Министерския съвет пое ангажимент да подпомогне осигуряването там, където на местно равнище не може да бъде намерено решение поради обективни причини. Областните управители посочиха, че като цяло необходимата копирна техника е налична и в изправност.


„Нашата цел е да създадем нормални условия в страната за произвеждането на изборите, да се успокоят страстите след изминалата напрегна година”, каза министър-председателят. Той призова областните управители да не проявяват никакви пристрастия в своята работа. „Срещайте се с всички политически сили, всички трябва да имат равни изходни позиции. Задачата ни е да постигнем онзи краен легитимен резултат, който ще бъде приет от обществото”, изтъкна проф. Близнашки. В тази връзка и за да няма никакви съмнения за безпристрастност, той прикани областните управители, които смятат да се включат активно в предизборната кампания на която и да е от политическите сили, да предприемат стъпки за освобождаване на заеманите от тях постове. „При други обстоятелства може да е допустимо излизането в отпуск, но в сегашната ситуация обществото няма да приеме такъв подход, не трябва да даваме никакъв повод за нажежаване на политическите страсти допълнително”, е мнението на премиера Георги Близнашки.

Министър-председателят обърна внимание на областните управители и на противодействието на купуването на гласове. „Не трябва да се правят никакви компромиси. Огнищата на местно ниво са известни, контингентът – също. Установете добро сътрудничество с правоохранителните органи, за да се пресече това явление в зародиш”, препоръча той.

Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева констатира, че добрата координация на централно ниво между Министерския съвет и комисията се наблюдава и на регионално равнище. Секретарят на ЦИК Севинч Солакова даде висока оценка на подготовката на изборите до момента и посочи, че всички задачи, поставени от Изборния кодекс, са изпълнени в срок. За да се преодолеят проблемите с обработването на изборните книжа, какъвто беше случаят на последните избори, от ЦИК съобщиха, че към преброителя ще бъдат поставени изисквания за по-голям брой специалисти и повече компютри.