Преброиха 13 труса до 3,6 по Рихтер у нас

Нов трус, 13-ти поред от снощи, е бил регистриран на българска територия. За разлика от предишните 12 с епицентър в Ямболско, този е с епицентър района на Стара Загора, около Симеоновград, където се е усетило най-силно.

Преброиха 13 труса до 3,6 по Рихтер у нас
Земен трус с магнитуд от 3,6 степен е бил регистриран на територията на България в 10, 28 часа, стана ясно от сайта на Европейски средиземноморски сеизмологичен център.

Епицентърът му е на 9 км западно от Симеоновград, 11 км източно от Димитровград, 41 км южно от Стара Загора. Трусът е бил на 2 км дълбочина.

Децата и учениците са били изведени навън от детските градини и училищата, и изчакват земетресението да не повтори. Засега няма данни за нанесени материални щети.

Наши читатели от жк "Хаджи Димитър" се обадиха на редакционните телефони в 10.35, за да попитат дали около 10.30 не е имало земетресение наблизо. Според тях трусът се е усетил и в София, чул се тътен.

Още 12 труса отчетоха сеизмолозите от снощи до сутринта в района на Ямбол.

Първото земетресение бе с магнитуд от 3,6 по Рихтер, а последвалите го 11 на брой земетръса стигнаха до 3,3 по скалата, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.

Първият трус в Ямболско бе регистриран в 21,04 часа с епицентър е местността Манастирски възвишения.

В следващите три минути са отчетени други три по-слаби земетресения, които са с магнитуд под 2 по скалата на Рихтер.