Празник на пъпеша се проведе в село Българево

За трета поредна година се проведе празникът на пъпеша в каварненското село Българево. Тази година участие взеха над 40 производители на ароматния плод, съобщават от Община Каварна.

Празник на пъпеша се проведе в село Българево

Българево е прославено в целия регион с изключително производство на сладките и ароматни пъпеши. На провелия се вчера празник на площада в селото, официални гости бяха кметът на Каварна - Цонко Цонев, Андрей Слабаков, Ернестина Шинова, които също опитаха ароматните пъпеши.



В рамките на сладкия празник, кметът на селото Георги Георгиев връчи грамоти за най-възрастен, най-млад, най-дългогодишен производител, както и за производител на най-голямо количество пъпеши. Отличен с грамота бе и най-добре охраняваният бостан. Най-възрастният производител в селото Катя Ставрева е победител и в конкурса за „Най-голям пъпеш“. Сладкият плод, който тя е отгледала е с тегло 6,200 кг. Тази година за първи път бяха определени „Мисис и Мистър пъпеш“.

Празникът на пъпеша бе съпроводен с много настроение. В предвидената музикална програма участие взеха децата от ФТА „Бизоне" Каварна, представители на клуб по спортни танци „Флорета“, фолклорна група „Перуника“ към читалище „Народен будител“ село Българево и изпълнителят от Молдова Пьотр Петрович, който гостува за втора година на пъпешарите от селото. Иван Садников от град Рени поздрави гостите с две песни, а децата на Българево представиха модерни танци с ръководител Вили Пенева.

Празникът  бе съпътстван с вкусна кулинарна изложба, на която сръчни домакини показаха редица изделия от пъпеши, а за децата бяха предвидени множество игри и забавления. Освен това гостите на празника имаха възможността да опитат вкусните сладки плодове на производителите.