Пра-правнучка на кралица Мария връчва статуетка на кмета на Балчик

Ерцхерцозите Херта и Шандор Хабсбург – Лотарингски ще гостуват у нас по покана на Българската военноморска конфедерация (БВМК)

Пра-правнучка на кралица Мария връчва статуетка на кмета на Балчик

Конфедеративния съвет на БВМК организира в началото на август международен младежки морски лагер във Варна, с  подкрепата на Командването на Военноморските сили (ВМС). Програмата на лагера предвижда и ВИП ден (9 август), за който се очакват делегации от състава на ръководствата на Кралската военноморска асоциация ( ROYAL NAVY ASSOTIATION, RNA) и Австрийския военноморски съюз  (ÖSTEREIHISCHE MARINE VERBAND, ÖMV), съобщават от Отбрана.com. Официалните гости ще присъстват на състезанието на участниците, след което ще връчат награди на първенците. Всеки участник в лагера ще получи паметна грамота и диск със снимки от мероприятието. Гостите са включени и в програмата по отбелязването на 135-ата годишнина на Българските ВМС (10 август), както и Деня на Варна – 15 август.

На 12 август членовете на Австрийската делегация – ерцхерцозите Херта и Шандор Хабсбург – Лотарингски ще връчат официално статуетката на асоциация „Пламък на мира“ на кмета на Община Балчик – Николай Ангелов и на председателя на КС на БВМК, в знак на приобщаване на двете институции към инициативата, чийто идеен автор е Херта Хабсбург. Херта е от рода Сакс Кобург и Гота и е пра-правнучка на румънската кралица Мария, построила Двореца в Балчик. Церемонията ще се проведе в Нимфеума на Двореца от 11.30 ч. Покана за участие е отправена и към н.в.пр. Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, съобщават от пресцентъра на Община Балчик.