ОбС Добрич удължи агонията на Тролейбусен транспорт с месец

Тематична сесия за състоянието на общинското дружество ще се състои на 26 август. Съветниците ще прекъснат ваканцията си, за да решат дали да ликвидират Тролейбусен транспорт.

ОбС Добрич удължи агонията на Тролейбусен транспорт с месец

Предложението на зам.-кметът Надежда Петкова това да се случи и Автобусен транспорт ЕООД да изкупи дяловете му, на редовното заседание на ОбС днес не беше прието. Според част от съветниците липсва икономически анализ на истинското състояние на тролейното дружество, а поднесената информация за задълженията му от 508 хил. лв. към 11-ти юни, е по данни на управителя Митко Митев.



Оказа се, че балансът на предприятието е внесен вчера в общинска администрация, но не беше прикрепен към докладната на сесията, което наведе някои съветници на мисълта, че звеното за вътрешен одит не си е свършило работата. Изразени бяха притеснения, че дружеството няма да може да се разплати с работниците, на които предстои масово съкращение. Петкова заяви, че „Община Добрич ще направи всичко възможно и ще намери разумно решение за изплащането“ на обезщетенията и заплатите им.

Чуха се мнения, че с вливането в Автобусен транспорт, чийто едноличен собственик ще стане Градски транспорт Добрич ЕООД се прехвърля проблема от болната на здравата глава. Не беше постигнато споразумение и кой да бъде ликвидатор на Тролейбусен транспорт, като и да се назначи контрольор, който да се грижи за имуществото му. На настояването на кметския екип проблемът да се реши днес, защото се трупат нови загуби, съветници контрираха, че няма как, след като тролеите всъщност отдавана не се движат.

Изразени бяха мнения за запазване на тролейбусния транспорт в града, като щадящ природата, но бе припомнено, че местният парламент вече взе решение да се лиши от него. След едночасови дебати, почивка и взаимни упреци, че временната комисия, която бе натоварена специално със задачата да реши съдбата на Тролейбусен транспорт ЕООД не е стигнала до становище за 8 месеца, не се прие предложението Автобусен транспорт за изкупи дяловете на Тролейбусен за 32 800 лв.

Оттам пропаднаха като безпредметни и последващите проекторешения за промени. Вместо това беше гласувано временната комисия, която непосредствено след сесията се събра на заседание, да продължи работа до края на август, като в последния вторник на месеца се проведе тематично заседание на ОбС, посветено на Тролейбусен транспорт ЕООД.

Във връзка с промените, които настъпиха след спирането на тролеите, днес бяха предложени и промени в транспортната схема на града, които Надежда Петкова определи като козметични. Стана ясно, че линия 176 остава, а 306 се коригира с начална спирка обръщало - Балик. Променен беше и механизмът, по който се разпределят субсидиите в градските превози, като показателят "екологичност и експлоатационни условия" отпадна.