Добричлии се присъединяват към мотопротеста срещу шистов и въглищен газ

„Едно гражданско обединение, чийто замисъл е запазването на Златна Добруджа, такава каквато винаги е била, а именно Житницата на България“ организира поход под мотото: „Не на шистовия газ! Не на въглищния газ!“.

Добричлии се присъединяват към мотопротеста срещу шистов и въглищен газ

Протестиращите ще се съберат утре пред варненската катедрала в 11 часа, за да потеглят към Балчик по обяд. След обиколка на Балчик и събиране в бензиностанцията на кръговото, колоната ще тръгне към Каварна в 14 часа. Там сборният пункт е  паметникът на Рони Джеймс Дио. В 15.30 часа мотопротестът потегля към крайната си цел - село Вранино, където ще се извършват сондажите.



Към мото протеста ще се присъединят добричлии. Публикуваме обръщението на Синтия Недялкова от Гражданска инициатива против против проучването и добива на шистов газ по метода хидравлично разбиване: Приятели, няколко искрено възмутени от подготвеното отравяне на Добруджа, чрез въглищна газификация, млади хора са организирали мото протеста тръгващ от Варна, с последна точка село Вранино, както е обявено вече в групата социалната мрежа. Моля всички, които имат и най-малка възможност да се присъединят, да го направят. Говорете с ваши познати и приятели от региона, да се присъединят във Варна, Балчик, Каварна или директно във Вранино.

Нека ние, най-пряко засегнатите от този пореден ужас, не чакаме наготово. Нека бъдем там!

Организирано е уведомление до общините, протестът ще е мирен, надпартиен, граждански. Нека да покажем, че ние, Добруджанци, не сме опитни мишки, за да експериментират върху ни най-ужасяващата технология за добив на газ. Ние не вярваме на контрола, с който ни обясняват безопасността! Какъв е контролът над видимите язовири, та Добрич и не само, потъна под вода? Какъв е контролът над случващото се в Рогозина, където си говорим само с портиера, когато отидем (единственото работно място за местните хора, впрочем) и така и не знаем какво се случва под земята?! Носете трибагреника! Напред, да извоюваме живота си от безродните и над национални добивни компании, овладени единствено от безумна, унищожителна алчност!