Областна стратегия за развитие на социалните услуги 2011 - 2015 година - изпълнена на 36%

В края на 2013 г. с допълнително споразумение към Меморандум за разбирателство от 19.03.2012 г. Областният управител на Добрич възложи на Фондация Лумос да изготви междинна оценка и междинен мониторингов доклад за изпълнението на социалните услуги в Областна стратегия за развитие на социалните услуги в област Добрич за периода 2011 - 2015 г.

Областна стратегия за развитие на социалните услуги 2011 - 2015 година - изпълнена на 36%

Междинната оценка се проведе в края на третата година от изпълнение на Стратегията и препоръките ще се използват при планирането на следващия период, залегнал в нея. Мониторингът на Областната стратегия за развитието на социалните услуги в област Добрич е извършен от Фондация Лумос в периода декември 2013 - март 2014 г.



Ето и част от изводите в доклада:

В периода 2011 – 2013 г. влияние върху развитието на системата на социалните услуги оказват практическата реализация на държавната политика, насочена към подобряване на планирането, деинституционализацията на услугите за деца и предоставянето на повече услуги в общността за деца, възрастни хора и хора с увреждания. В резултат към декември 2013 г. броят на социалните услуги в общността в област Добрич за рисковите групи е 33, което представлява увеличение с 3 услуги спрямо 2010 г. По отношение на изпълнението на Областната стратегия може да се направи извода, че тя се осъществява в рамките на 36% от планираното за периода – 2 специализирани институции са затворени, 4 от заложените 26 услуги са осъществени, 7 са в процес на изпълнение, за други е стартирала процедура по разкриване за 2014 г.

Вследствие на реализацията на Националната стратегия и визията за деинституционализация на територията на област Добрич броят на специализираните институции за деца е намалял наполовина: две от общо четирите специализирани институции за деца са закрити - през 2012 г. е закрит ДДЛРГ „Дъга” за деца от 7 до 18 години в град Добрич, а през 2013 г. и ДДЛРГ „Добруджанче” за деца от 3 до 7 години в с. Овчарово.

В периода 2011 – 2013 г. в област Добрич е закрит един Сезонен дом за стари хора в Община Балчик и разкрит един в Община Тервел, с което общият брой на специализираните институции за възрастни остава непроменен. Срокът за разкриване на планираните домове за стари хора в общините Балчик, Г. Тошево и Шабла е 2015 г.

Социални услуги в дневни центрове и центрове за рехабилитация за възрастни с увреждания ЦСРИ (физически, умствени и психични) се реализират в Добрич и Шабла. Планираните ЦСРИ в общините Г. Тошево, Каварна и Крушари, Дневен център за възрастни в община Г. Тошево и Дневен център за възрастни с увреждания в гр. Тервел, които биха осигурили минимален набор от социални услуги за възрастни хора и хора с увреждания, не са разкрити.

При домашните социални патронажи е постигнато увеличение на капацитетите със 160 от планираните 295 места до 2015 г. или с повече от половината. За 2014 г. Община Балчик е осигурила финансиране за разширяване на капацитета с 50 места.