Започват разкопките на добруджанския Помпей

Залдапа - най-големият град в Добруджа през античността за първи път ще бъде изследван от археолозите. Той стои непокътнан от унищожението му през 7 век.

Започват разкопките на добруджанския Помпей

Директорът на Регионален исторически музей - Добрич Костадин Костадинов благодари на кметовете на общините Крушари и Добричка Добри Стефанов и Петко Петков за осигуреното финансиране за разкопки и за това, че те са показали, че наистина ги е грижа за културното наследство и мислят в перспектива за развитието на общините.



Между 10 и 15 юли ще започнат дейностите на РИМ - Добрич в късноримската и ранновизантийската крепост Залдапа край село Абрит. От бюджета на Община Крушари са осигурени 10 000 лева, а благодарение на лобирането в София на кмета Добри Стефанов, който има амбиции мястото да привлича български и чуждестранни туристи, са осигурени още 40 000 лева от държавата. Частни спонсори ще добавят още 10 000 лева за разкопки в Залдапа.

Начело на експедицията ще бъдат проф. Георги Атанасов от музея в Силистра и доц. д-р Валери Йотов от Добрич. Добри Добрев от РИМ - Добрич ще бъде зместник научен ръководител. Към тях е много вероятно да се присъедини и френският археолог проф. Доминик Моро - преподавател в Сорбоната, който проявява интерес към Залдапа.

Дейностите ще продължат десетилетия, тъй като крепостта е огромна - 250 дка. През това лято ще започне работата по крепостната стена, уличната мрежа и базиликата. Архелогическите разкопки ще предпазят Залдапа от бъдещи иманярски посегателства.

Крепостта е най-добре запазената в Добруджа. Най-големият античен град в региона е унищожен от българите в началото на 7 век - между 602 и 610 година, и никога повече не е заселен, затова може да бъде наречен добруджанския Помпей. Всичко след унижещението на града все още е по улиците му. Залдапа за първи път ще бъде обект на археологически разкопки.

На сесия на община Добричка пък вчера са отпуснати 20 000 лева, с които РИМ - Добрич да изследва крепостта до селата Дебрене и Прилеп, в местността Славната канара, която също е късноримска и ранновизантийска. Там е копано през 1988 и 1989 година. Дейностите се подновяват в средата на юли и ще продължат до края на август. Научен ръководител на разкопоките ще бъде Боян Тотев. Крепостта е на площ от 2.3 дка, крепостните й стени и ровът й са добре запазени, използвана е до 15 век.