Открито писмо от Иво Пенчев - концесионер яз. Плачи Дол 1

Уважаеми съграждани,
По повод спекулациите и внушаваните асоциации, че яз.Плачи Дол е косвено допринесъл за трагедията сполетяла гр. Добрич, искам да внеса достатъчно яснота по случая.

Открито писмо от Иво Пенчев - концесионер яз. Плачи Дол 1

Язовир Плачи Дол 1 е по-големият от двата водоема край с.Плачи Дол разположени на 3 км източно от гр. Добрич. Площта му е 80 дка с воден обем от около 320 000 м3. Водоемът се явява естествен водосбор на почти цялото землище на с.Плачи Дол приблизително 30 000 дка земеделски земи и пасища.



Именно в яз. Плачи Дол 1 се вливат всички гравитачни води от водосбора на селото, а и както се разбра в последствие, частично от селата Бранище, Приморци, Стефаново. Вълната образувана от този естествен отток (предвид падналото количество дъжд) би била огромна.

Хидросъоръжението Плачи Дол е създадено преди 35 години именно с цел да убива скоростта на вълната напояване и контролиране на разливите. Ако не съществуваше язовир Плачи Дол 1, неконтролираната вълна заляла Добрич от източна посока, би била десетократно по голяма. Нещо повече, обемът на язовира, както ни бе предписано от гражданска защита, бе държан на 75 % от пълния си обем, като нивото непрекъснато биваше коригирано от Януари 2014 до сега.

Водоемът не е спирал да прелива от преливника си с дебит от около 50 до 100 л/сек за последните 6 месеца. Във нощта на големия дъжд (19 срещу 20 юни) естествения отток беше повишен до 200 л/сек. На фона на милионите кубически метри водни маси залели Добрич, отток от 200 л/сек е капка в морето – несериозно малко количесто вода. През месеците Април, Май и Юни, стената на водоема беше заздравена и ремонтирана, преливниците продълбочени и коригирани.

Каменната броня възстановена и изпускателя и изпускателния канал почистени. В най-големите дъждове язовира и съоръженията към него издържаха на напора на водите и съвсем спокойно и напълно контролирано преливаха по каскаден принцип в Язовир Плачи Дол 2 (малкия) отстоящ на 500 м. надолу по преливния канал, където на свой ред скоростта на водата още веднъж се забавя.

Твърдения, че язовира е причинил разливи довели до напълване на дерето на Суха Река са меко казано некомпетентни и смешни. Напротив, язовирът овладя стихията и спомогна за успокояване на скоростта на водните маси идващи от естествения водосбор на релефа.

Водите залели Добрич от източна и северна посока, дойдоха по естествен гравитачен път по наклоните на водосборите на деретата от селата Полк.Минково, Стефаново, Бранище, Приморци, Плачи Дол.

Говорим за стотици хиляди декари земеделска земя с естествен релеф и с наклон към дерето на Суха Река вливащата се в гр. Добрич в района на Сердика, и слизаща надолу към ДКЦ 2.

Именно този огромен естествен водосбор доведе до невижданата трагедия в града ни, като язовир Плачи дол 1 не може, и на теория и на практика, да е допринесъл или повлиял по какъвто и да е начин за потопа застигнал нашия град.

Иво Пенчев, концесионер яз.Плачи Дол 1