Земята в Добричко - най-скъпа, рентите - най-високи

През 2013 година средната цена на един декар земеделска земя в област Добрич достига 1 084 лева, съобщават от Териториално статистическо бюро - Добрич. Средната цена за страната е почти двойно по-ниска - 594 лв. на декар.

Земята в Добричко - най-скъпа, рентите - най-високи

Въпреки, че спрямо 2012 година средната цена за областта се понижава с 18.0%, тя продължава да бъде най-висока в сравнение с останалите области.


През 2013 г. в област Добрич средният размер земеделска земя за една сключена сделка е 21 декара, докато в страната е 12 декара.

През миналата година в региона най-активен е пазарът на земеделска земя в община Генерал Тошево, където са реализирани 30.0% от всички сделки.

Област Добрич е на първо място в страната и по още един показател. През 2013 г. средната цена на рентата на един декар наета/арендувана земеделска земя в нашата област достига 77 лв., което е с 5.1% повече спрямо 2012 година. В страната средната цена на рентата на един декар е 38 лв.

Средният размер на площта на един договор за аренда/наем на земеделска земя в областта през наблюдавания период е 28.2 декара. За страната този показател е 18.2 декара, съобщават от ТСБ - Добрич.