Американският стипендиант Мартин ще учи архитектура в България

Мартин Димитров, който спечели американска стипендия по Програма YES, разказа на среща с кмета и журналисти как се е преборил с конкуренцията от 300 българчета, за да заслужи едногодишно безплатно обучение в общообразователно училище в Далас.

Американският стипендиант Мартин ще учи архитектура в България

Деветокласникът от Езикова гимназия „Гео Милев“ благодари на всички свои учители, класните ръководители Снежана Иванова от хуманитарна гимназия, Галя Атанасова от математическа и настоящата – Даринка Господинова за подготовката, и на майка си и сестра си за подкрепата. Мартин изучава английски език от трети клас, но последните 3 години в езикова гимназия се оказват решаващи за неговата подготовка.


Едно от есетата, с което заслужи мястото си в шестицата български деца, получили стипендия, било на тема „Какво е най-важното решение, което си вземал в живота си?“. Мартин писал за дилемата да стане футболист или да наблегне на ученето, при все, че бил поканен в съставите на ФК „Черно море“ и Националния младежки отбор. Сега този спорт е негово хоби, а плановете му за реализация са свързани с архитектурата. Затова в Далас ще наблегне на изобразителното изкуство и математиката, но висшето си образование ще завърши в България, категоричен е младежът.

Мартин иска да запознае бъдещите си американски приятели с историята и културата на народа ни, с нашия бит. Той смята, че ще се върне с нови идеи и нови възгледи. Не скрива очакванията си да доразвие лидерските си умения. 

Кметът Детелина Николова подари на Мартин дискове с филм за Добрич, с изпълнения на ПФА „Добруджа“, албум – визитка на Добрич и сувенир – цървулче, които ще му помогнат при представянето на родния му край зад океана.


Майката на Мартин – Албена Димитрова сподели, че вълнението й вероятно надвишава това на сина й. Очакванията й са да се социализира по-бързо в новата среда и да се завърне с изцяло положителен заряд. Въпреки родителските притеснения, Мартин трябва да придобие самостоятелност и да възмъжее. В това отношение пребиваването му в САЩ ще бъде полезно, смята майката.

Полетът на Мартин до щатите е на 5 август, като преди това му предстои обучение за престоя там, заедно с останалите финалисти, което ще се проведе в Македония.