Празникът на гърнетата ще се проведе утре за шести път

Най – атрактивното кулинарно събитие в региона ще се проведе за шести пореден път на 14 юни, а специален гост – изпълнител е народната певица Ваня Вълкова с добричкия оркестър „Лира“.

Празникът на гърнетата ще се проведе утре за шести път

Живите кулинарни срещи за пореден път ще съберат много гости и участници в малкото село Зимница от община Крушари, където ще бъде представена изложба на домашни ястия от цяла Добруджа, сръчно и с майсторлък приготвени от жените в добруджанския край и поднесени на конкурсната трапеза в автентични съдове. В часовете за дегустация и размяна на рецепти от старата добруджанска кухня, всеки участник може да сподели впечатления от номинираните гозби и да опита от всички ястия на трапезата.


Специално жури от трима кулинарни критици ще оценява вкусните блюда по време на традиционния конкурс за автентични ястия.

Богата фолклорна програма от песни, народни танци и жива музика ще повдига  градуса на настроението през целия ден, а пазарът на частни производители ще предложи натурални продукти и храни от региона.

Деца от училищата в община Крушари ще станат част от големия празник като представят свои творби, изработени през учебната година - предмети, свързани с украсата, празниците и обичаите.


В края на деня желаещите ще могат да се включат в пешеходен туристически маршрут в  района на Суха река, да се насладят на ефектните панорамни гледки, да се потопят в тайнствената атмосферата на праисторически пещери и да научат интересни факти за този малко известен край, но богат с уникални природни обекти, впечатляващи пейзажи и живи традиции.

Всеки, който желае да се включи в надпреварата за първото място в кулинарния конкурс задължително трябва да се представи с домашно ястие по избор от следните категории: основни ястия – месни и безмесни, супи и чорби, десерти, салати, предястия и следястия, тестени изделия, варива, печива, разядки и сладка. В зависимост от спецификата на приготовление блюдата задължително трябва да бъдат поднесени в глинено гърне, тава или чувен, което се оценява от журито.

Участниците от Добруджа се състезават в раздел „Стара кухня от Добруджа”, а тези, които не живеят в региона се оценяват от журито в раздел „Гостите на Добруджа”.

Много награди са предвидени за отличените в кулинарния конкурс, а някои от гостите на фестивала ще се окажат големи късметлии, защото ще си тръгнат зарадвани с атрактивни  подаръци.

Организатори на събитието са Община Крушари и Сдружение „Общности, опознаване,  култура”.
Основни партньори са Регионален исторически музей - Добрич и Българска асоциация за селски и екологичен туризъм /БАСЕТ/.

Народната певица Ваня Вълкова, специален гост на кулинарното събитие, е родена в Добрич. Музикалното й образование много й помага при изграждането на певческа кариера. Тракийската публика я приема изключително радушно. Участва в редица музикални формации, но най-впечатляващо е участието й в оркестър „Канарите”. Певицата притежава впечатляващи гласови данни и бързо става любимка на Тракия. Живее в Пловдив и е преподавател  в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.