През юни здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар

РЗОК Добрич напомня на жителите на област Добрич, че от 1 до 30 юни здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов общопрактикуващ лекар.

През юни здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар

При смяната не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран от пациента. Това става по служебен път, а здравноосигуреното лице трябва да впише своите лични данни във формуляра за смяна. Бланките могат да се изтеглят от интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), където са поместени в секция „Вие питате”. В Добрич бланки се продават и в книжарница „Марина”, ул. „Г.Кирков”№22.



Информация за лекарите със сключен договор с РЗОК – Добрич има на електронната страница на НЗОК на адрес www.nhif.bg в секцията Електронни услуги, Търсене на договорни партньори и дейности.

При временно пребиваване за повече от един месец, но не по-дълго от пет месеца, извън района на съответната РЗОК, където е избран постоянният личен лекар, осигуреното лице има право да направи временен избор на общопрактикуващ лекар, който е сключил договор за работа с НЗОК. При временен избор на личен лекар здравноосигуреното лице има право да получи първична извънболнична медицинска помощ във всяко лечебно заведение за първична извънболнична помощ на територията на цялата страна. За целта трябва да бъде попълнена регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар. В нея, освен своите лични данни, здравноосигуреният или негов родител, настойник или попечител, трябва да посочи причината за временната промяна на личен лекар. Новоизбраният временно личен лекар попълва в регистрационната форма както своите лични данни и данните на практиката си, така и датата, до която е временната регистрация на лицето при него. След нейното изтичане здравноосигуреното лице автоматично се прехвърля в практиката на своя постоянен личен лекар.

Когато здравноосигуреното лице пребивава в друго населено място за срок до 1 месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. В такива случаи НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи. За да не заплащат гражданите нищо друго, освен потребителска такса, е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка.

Здравноосигуреното лице трябва да предостави на новоизбрания личен лекар извлечение с копия от медицинската документация. Те се изготвят от предишния личен лекар. Хронично болните пациенти предоставят на новоизбрания личен лекар за попълване своята рецептурна книжка.

Според влезлите в сила нови условия и ред за сключване на договори за отпускане и заплащане на лекарствени продукти от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК, пациентите ще могат да ги получават на територията на цялата страна. Досега рецептурните бланки за тях можеше да се изпълняват само на територията, на която здлавноосигуреното лице е направило избор на ОПЛ. Нововъведението е изключително улеснение за пациентите, особено в случаите, когато им се налага да пътуват.

През декември 2013г. 2 812 здравноосигурени лица от област Добрич са избрали нов общопрактикуващ лекар.

Здравноосигурените лица, на които е поискано да заплатят оказаната медицинска помощ при инцидентно посещение задължително трябва да изискат от лекаря финансов документ за платените суми. При нарушаване на правата им на здравноосигурени те могат да подават жалби до РЗОК, като в случаите на неправомерно взети суми прилагат копие от финансовия документ, издаден от лечебното заведение.   

РЗОК напомня на здравноосигурените жители на област Добрич за възможността да задават въпроси относно правата си и да подават сигнали и жалби за нередностите, с които се сблъскват, ползвайки медицинска помощ на телефон 058/654 500, както и на електронния адрес на РЗОК Добрич – dobrich@nhif.bg