Меглена Кунева: Все още не съм решила дали да се кандидатирам за президент

Не съм търсила и няма да търся разговори с политически партии за издигането на кандидатурата ми за президент на България, заяви днес в Добрич Меглена Кунева. Тя все още не е взела решение дали участва в изборите тази есен.

Меглена Кунева: Все още не съм решила дали да се кандидатирам за президент

Меглена Кунева днес проведе среща с представители на обществеността от област Добрич - студенти, преподаватели, бизнесмени, кметове на общини, културни дейци, специалисти и граждани. Срещата се проведе в Международен колеж - Добрич, а темата бе „България – ЕС: активни потребители, конкуренция”.

 

След това пред медиите, бившият еврокомисар коментира възможността да се канидатира за президент. Според социологическите проучвания Меглена Кунева е сред най-одобряваните имена за държавен глава на България. Не може да ме стимулира даден пост, а конкретна задача, трябва да преценя дали ще бъда най-полезна като президент, заяви Кунева. Има срокове, в които да се обявят кандидатурите, още е рано за това, коментира тя. Кунева обаче е категорична, че не е провеждала разговори с политически партии за издигането й. 

 

Меглена Кунева коментира и актуалните международни събития. По отношение на ядрената енергетика сигурността е незаменима, бих се чувствала виновна за преговорите за присъединяване на България към ЕС само ако стане проблем с нашата АЕЦ, а аз не бях послушала нашите европартньори, коментира тя затварянето на реактори в Козлодуй.

 

По отношение на военния конфликт в Либия, Меглена Кунева заяви, че решението дали да се участва се взима от правителството и премиера на България, но е важно да се чуе и мнението на гражданите. Решението за военни действия е преценка на всяка страна, а решението на ниво ЕС е за осигуряване на хуманитарна помощ и икономическо ембарго.